MNB - 2
MNB

Hírek

Táguló horizontok címmel szervezett konferenciát a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszegen

2020. szeptember 22., 23:13

A tudományos ülés központi témája mások mellett a Nyugat-Pannon régió jövője, a hálózatos gondolkodás szükségessége, és a közös jövőtervezés. A Kraft Konferencia idén hatodik alkalommal várta az érdeklődőket a Jurisich vár lovagtermében.

Táguló horizontok címmel szervezett konferenciát a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszegen

A kétnapos konferencia nyitónapján elhangzott: a találkozó célja, hogy minél több oldalról közelítse meg a Nyugat-Pannon térség együttműködésének lehetőségeit. Az előadók arra keresték a választ, hogyan erősíthetik egymást a települések, miként teremthető meg a regionális identitás, és hogyan fejleszthető egy térség gazdasága, oktatása, turizmusa a hálózatos gondolkodás segítségével.

Miszlivetz Ferenc – főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg
Ha egy régióban gondolkodunk, aminek lakosságszáma nem haladja meg a kétmillilót, akkor elképzelhető egy olyan fejlődés, amire nincs példa. Európa szinten sem. Hiszen egy történelmi régió kezdi visszanyerni az energiáit, de új módon. 23,43

Navracsics Tibor, a Szombathelyt és Kőszeget is magában foglaló Északnyugat-Magyarországi Gazdasági Övezet kormánybiztosa előadásában hangsúlyozta, a települések közti kohéziót kell erősíteni, a hálózatosodásból adódó együttműködés pedig megakadályozhatja, hogy a kistelepülések tőlük távolabbra eső fővárosokhoz, Bécshez, Pozsonyhoz, Budapesthez igyekezzenek kapcsolódni. Nagyobb erő rejlik ugyanis az erős regionális gazdaságban. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Kraft projekt részeként, kormányzati támogatással jelentős épületfelújítások valósultak meg.

Ágh Péter – országgyűlési képviselő
Kőszeg az a város, ahol a legtöbb egy főre jutó műemlékszám van, ami egy óriási érték. Ez azt a feladatot adja nekünk, hogy ezt minél inkább be tudjuk mutatni az ideérkezők számára. Emellett pedig folyik Kőszeg megközelíthetőségének a javítása 9,51

A 87-es út fejlesztése jelentősen javíthatja majd a térség elérhetőségét. A konferencia nyitónapján szó esett arról is, hogy a régió városai a határ közelsége miatt többféle elszívó hatásnak vannak kitéve. Ezzel a nehézséggel Szombathelyen és Kőszegen is naponta meg kell küzdeni.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
Azt gondolom, hogy egyfajta kicsit talán kényszerből született tapasztalatunk már van arról, hogy hogyan tudjunk együttműködni, azért, hogy a nagyságrendi különbségeinket kiegyenlítsük, illetve azért, hogy egymást kiegészítsük. 14,28

Az előadók remélik, hogy a nyugat-dunántúli települések együttműködése képes lesz ellensúlyozni a nehézségeket. A konferencia programjait online is követhették az érdeklődők.