Hírek

Tagokat toboroz a Nemzeti Ifjúsági Tanács

2021. április 06., 14:05

Ifjúsági tagozattal rendelkező, fiatalokért is dolgozó civil szervezetek jelentkezését várja tagjai sorába a Nemzeti Ifjúsági Tanács, amely a képzésektől a különböző programokig számos eszközzel segíti az egyesületek, alapítványok munkáját. Vas megyében hamarosan stratégia is készül, hogy minél több ifjúsági közösség jöhessen létre.

 

Tagokat toboroz a Nemzeti Ifjúsági Tanács

"Szatyornyi szeretet" címmel indította el rászorulókat segítő akcióját egy évvel ezelőtt a Nemzeti Ifjúsági Tanács, amely elsősorban a fiatalokat kívánta mozgósítani a nemes cél érdekében. Szombathelyen is gyűjtés indult, tartósélelmiszer-csomagokat juttattak nehéz helyzetű családoknak.

A hasonló kezdeményezések mellett a 2012-ben létrejött tanács legfőbb célja felkarolni a fiatalokat és a velük foglalkozó civil szervezeteket az ország különböző pontjairól. Jelenleg 98 tagjuk van, köztük például pályaorientációval, sérült fiatalokkal, felzárkóztatással, tehetséggondozással foglalkozó szervezetek is. (középiskolai sulifilmek, bármelyik/210224kozossegiter) FELIRAT: ILLUSZTRÁCIÓ A tanács segíti az érdekképviseletet, eljuttatja a korosztályi véleményeket a döntéshozók felé. Közéleti mentorprogramot működtet, hogy fokozza az ifjúság társadalmi aktivitását, képzéseket, konferenciákat, országjárást szervez, és kérdőíves formában rendszeresen felméri a 14-35 éves korosztály aktuális problémáit, amelyek évek óta szinte ugyanazok.

Hegedüs Zoltán - elnök, Nemzeti Ifjúsági Tanács
"Az önálló életkezdés, lakáshoz jutás kérdésköre. Vannak a családi otthonteremtési kedvezmények, amik egész jól működnek, de onnantól kezdve hogy a fiatal végez az egyetemen, főiskolán, és még nem jut el a családalapításig, jelenleg nincs számára központi lehetőség, ami ebben az időszakban segítené az ő lakhatását. Emellett említhetném a jövőtervezéssel összefüggő bizonytalanság, pályaorientáció, nem feltétlenül teljes ismeretanyag birtokában választanak pályát, és később rájönnek, hogy valami teljesen mással szeretnének foglalkozni."

A tanácsban Vas megyei delegált is dolgozik azért, hogy javuljon az itteni fiatalság érdekérvényesítő és önszervező képessége. Szombathelyen működik az ország egyik legrégebbi városi diákönkormányzata, és a megyében számos civil szervezet célcsoportja a fiatal korosztály. Az alapok tehát megvannak, de van még mit javítani az ifjúság szervezeti életén. A tanács és a művelődési intézet együttműködésével áprilisban megkezdődik a megyei közművelődési ifjúsági stratégia kidolgozása.

Simon Ádám - Vas megyei delegált, Nemzeti Ifjúsági Tanács
"Azt látjuk, hogy az utóbbi években talán kicsit ellaposodott a civil szervezetek ifjúsági érdekvédelme, az ifjúsági szervezetek létrejötte, ezt szeretnénk fellendíteni középiskolák, de akár már általános iskolák bevonásával, és azért is szeretnénk a közművelődési ifjúsági stratégiát létrehozni, hogy akár önkormányzatok, falusi közösségek is létre tudjanak hozni ifjúsági közösségeket."

A Nemzeti Ifjúsági Tanács folyamatosan várja a fiatalokkal foglalkozó szervezetek jelentkezését. Ha a járványhelyzet engedi, májusban tartják küldöttgyűlésüket, ahol döntenek a tagfelvételi kérelmekről.