MNB
MNB - 2

Hírek

Szórakoztató informatika tanulás

2017. szeptember 13., 15:42

Az informatika, mobil technológia és az automatizálás is egyre inkább a hétköznapok része, ezért fontos már gyermekkorban a digitális írástudás elsajátítása. A programozás fontos alapja a logikus gondolkodás, amely a tanulásban, sőt a munkaerőpiacon is előnyt jelent. Sőt, az ilyen képzettségű szakemberekből országosan óriási a hiány, 22 ezer informatikust keresnek.

Szórakoztató informatika tanulás

"Akkor most visszamegyünk a békához."

Ebben a szombathelyi programozó iskolában játékosan, élményalapú módszerrel oktatják a digitális írástudást. A programok elemeit blokkokba csomagolták, így építőkockaként rakják össze a gyerekek, végül az általuk készített működő játékot ki is próbálhatják. A módszert, és annak lehetőségét, hogy bárkiből válhat programozó, azaz digitális írástudó, nyílt napokon mutatják be.

Marics Simon
Azért jöttem, hogy megtanuljak programozni, és majd a NASA-ban tudjak dolgozni.

A második osztályos Simon azt mondja, már alig várta, hogy eljöhessen, hiszen nagy tervei vannak.

Marics Beáta
Nagyon komoly szándéka volt, hogy valami számítógéppel kapcsolatos szakkörbe, vagy olyan helyre járhasson, ahol komolyan tudja tanulni, másrészt nagyon komoly tervei vannak, reméljük, hogy egyszer majd űrhajós lesz.

A hétköznapokban egyre nagyobb szerepet játszik az informatika, hiszen az okostelefon és a számítógépek az élet minden területén jelen vannak.

Németh Zsolt – vezető, Logiscool Programozó Iskola
Amikor nyomkodjuk a tabletet, az az olvasás, tehát használni tudjuk. De a lényeg az, hogy úgy tudjuk használni, hogy programozni, dolgozni tudjunk vele. Az írástudás leginkább ezt jelentené a gyerekeknél.

A programozó suliban nem csak az oktatási módszer más, ugyanis az oktatók maguk is diákok.

Gál Gyula
Zsolt keresett korombéli diákokat hiszen diákok tudják a legjobban elmondani a diákoknak a tananyagot, ezt gyakran lehet tapasztalni az iskolában is, hogy oktassak programozást, robotikát, vagy éppen, ami a tananyag része.

Szombathelyen 2016-tól működik ez az oktatási rendszer. Az általános iskolások korosztályuknak megfelelő képzést kapnak. Idén már a lego robot programozást is megtanulhatják. Aki valóban komolyan veszi a tanulást, abból igazi programozó is válhat, ugyanis hosszabb távon a hagyományos programnyelveket is elsajátíthatják. A programozó iskolában a tanév szeptember 18-án kezdődik.