MNB - 2
MNB

Hírek

Szombattól élesben működik az új gyógyszerazonosító rendszer

2019. február 07., 15:20

Lassabb kódleolvasásra, hosszabb sorokra lehet számítani a patikákban, ahol a személyzet már felkészült a változásra, és az informatikai eszközök is rendelkezésre állnak.

Szombattól élesben működik az új gyógyszerazonosító rendszer

Az új egyedi dobozazonosítót olvassa le az egyik szombathelyi patikában a gyógyszerész. Ez még csak tesztüzem, a rendszer február 9-étől, szombattól működik élesben. A meglévő készletet is eladják, de hamarosan minden érintett orvosság új csomagolást kap. A betegek a hírekből már értesültek a változásról.

Hajós István
“Hallottam, hogy vannak hamis gyógyszerek meg étrendkiegészítők meg ilyesmik. Hát ez nem az én dolgom, hogy eldöntsem, hanem a gyógyszerészeké meg az orvosoké. Úgyhogy hallottam róla.”

Amíg a gyártók számára az új dobozok előállítása, addig a patikáknak a szükséges leolvasó készülékek beszerzése jelent többletköltséget, és komoly adminisztráció is kapcsolódik az intézkedéshez, amellyel a hamis termékek kiszűrése a cél.

Kisné Nagy Eszter - vezető, Isis Gyógyszertár
“Ez egy végponttól végpontig jellegű ellenőrzési rendszer, amely a gyógyszerek eredetiségének biztosítása érdekében történik. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a gyártók minden egyes tételt egy egyedi azonosítóval látnak el, amelyet ők aktiválnak, mi pedig a gyógyszertárban ezzel az egyedi azonosítóval tudjuk a gyógyszerek eredetiségét ellenőrizni és a gyógyszert deaktiválni.”

Az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer kizárólag a vényköteles orvosságok esetében lesz használatos, és csak akkor, ha az eredeti csomagolással forgalomba hozott régi készlet kifogyott. A patikusok a kiszolgálás lelassulására számítanak, ezért a vásárlók türelmét kérik.