Hírek

Szombaton újra kitárták kapuikat a hazai közösségi terek és kulturális intézmények

2021. május 17., 15:30

Az ország 15 pontján egy időben kiállítás nyílt, és a kulturális ágazat vezetői élő online üzenetben üdvözölték a közművelődés szereplőit, akik régóta várták már, hogy újra vendégeket fogadhassanak, és programokat szervezhessenek.

 

Szombaton újra kitárták kapuikat a hazai közösségi terek és kulturális intézmények

Nyitunk! - felirat a sportház oldalán. Szombaton hivatalosan is kitárhatták kapuikat a közművelődési intézmények, ezt ünnepelték az ország 15 helyszínén egyszerre, köztük Szombathelyen is.

Horváth Zoltán - ügyvezető, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
"Nagyon vártuk ezt a pillanatot, hogy megnyithassanak a kulturális és közművelődési terek, a mai napon egy országos kezdeményezésnek vagyunk az állomása, Nyitunk! címmel összefogtak a kulturális központok és az ország közművelődési intézményei, a mai napot arra szánjuk, hogy közös programmal megmutassuk a közönségünknek, hogy nyitva vagyunk. Már egy hete nyitva van az AGORA, képzések, felnőttképzések, amik a helyzetben megengedettek, már bejöttek."

A sportházban a hazai agóra-hálózatot bemutató roll up kiállítást rendeztek be, majd Lakitelekről, a Nemzeti Művelődési Intézet székházából élő online megnyitót közvetítettek.

Fekete Péter államtitkár ünnepi pillanatnak nevezte a nyitást.

Fekete Péter - kultúráért felelős államtitkár
"Ez a hét a kulturális ágazat számára igazi ünnep ... újra üdvözölhessék falaik között."

A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A járványhelyzetben olyan fejlesztésekkel segítették a közösségszervezői munkát, mint az aszakkor tudásmegosztó felület vagy a jogyakorlaton.hu online felület.

Závogyán Magdolna - ügyvezető, Nemzeti Művelődési Intézet
"Az újrakezdést ünnepelhetjük. Nagy erő kell ahhoz, hogy az életét valaki újra tudja indítani ... kreativitásra is szükségünk volt."

Folyamatosan szervezték az online programokat, de az mégsem volt az igazi. A közművelődési asszisztensek amint lehetett, kimentek szabatérre, és kreatív megoldásokkal álltak elő Vas megyében is. A buszmegállókból például kultmegállók lettek - idézte fel az intézet Vas megyei igazgatója.

Éles Krisztina - Vas megyei igazgató, Vas Megyei Művelődési Intézet
"Ez a Nyitunk! ez a szakembereknek is szól, a közösségeknek foglalkozó önkénteseknek szól, és természetesen a közösségeknek is."

Szombathelyen már megnyitott a könyvtár, a mozi, a színház, megtartotta első koncertjét a szimfonikus zenekar, és fokozatosan a múzeumok is újra kitárják kapuikat.

Horváth Soma - alpolgármester
"Június 18-án az 50., Textiltriennáléval ... Iseum Savariense."

Az országos kapunyitogató program keretében fellépett az Ungaresca Táncegyüttes, Tóth Dániel énekes, az Energy Dance Team modern tánc-összeállítást mutatott be.