Hírek

Szombathelyre látogatott az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője

2019. október 16., 12:58

A Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában fórummal egybekötött előadást tartott az aktualitásokról, majd vállalkozókkal és a kormánymegbízottal találkozott, végül sajtóbeszélgetésen vett részt a Szombathelyi Médiaközpontban.

Szombathelyre látogatott az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője

“Hányan laknak az Európai Unió területén?”

Az Európai Unióról tett fel kérdéseket a diákoknak az Európai Unió nagykövete. Zupkó Gábor előadásában Európa jövőjéről beszélt a fiataloknak.

Bányai Alexandra - egyetemi hallgató
“Fontos, hogy az Európai Unióval kapcsolatban mindenki tájékozott legyen, számomra inkább - a szakmámból kifolyólag - az egészségügyi vonal lenne a legérdekesebb.”

A PTE ETK Szombathelyi Képzési Központjának három termét egybe nyitották, így mintegy 120 érdeklődő vehetett részt a fórumon.

Zupkó Gábor - nagykövet
“Az európai uniós támogatások hozzájárulnak országunk fejlődéséhez is, és természetesen új lehetőségeket is nyitnak, melyek mind a tanulmányokban, a felsőoktatási tanulmányokban, az ERASMUS programokon keresztül, mind pedig a munkavállalásban, és pont ez az, amivel kapcsolatban nagyon sok kérdés elhangzik.”

A fiatalok jelentős része már tisztában van azzal, hogy ők is az unió polgárai, jogokkal és lehetőségekkel - ezekről azonban keveset tudnak.

Kőhegyi Rebeka - egyetemi hallgató
“Az Európai Unióval kapcsolatban engem az érdekel, hogy milyen munkalehetőségek várnak ránk tulajdonképpen szakmai szempontból, illetve továbbtanulás szempontjából hogyan képezhetem tovább magam, milyen nyelvterületekre van lehetőségünk és módunk kimenni.”

Az eseményen ajándékot kaptak, akik helyesen válaszoltak az unióval kapcsolatos alapvető kérdésekre: a tagországok és a lakosság száma, valamint az EU célja egyaránt szóba került a középiskolás és egyetemista fiatalok előtt.

A Szombathelyi Médiaközpontban tartott sajtóbeszélgetés volt a látogatás záróeseménye, amelyen új információkkal gazdagodtak a résztvevők. Az aktuális uniós pályázatokról is szó esett.

Halmágyi Miklós - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Médiaközpont  Nonprofit Kft.
“Valljuk be őszintén, egy ilyen választások után, ilyen politikai helyzetben az mindig izgalmas, hogyan látja egy európai uniós politikus, egy európai uniós magyar nagykövet a kialakult helyzetet és abban egyáltalán a viszonyulást mind a politika, mind a média számára.”

Az európai unió nagykövete szerint a látogatás egyik célja a párbeszéd, és minél több magyar ember tájékoztatása az új lehetőségekről.