MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelyre érkezett a Szelektív hulladékgyűjtés Roadshow

2012. október 03., 12:34

A szelektív szemétgyűjtésre hívja fel a figyelmet az a programsorozat, amely ma a szombathelyi Fő térre érkezett. Több száz gyerek tanulhatta meg játékos formában, miért fontos minél több hulladékot újrahasznosítani.

Szombathelyre érkezett a Szelektív hulladékgyűjtés Roadshow

Évente 4-5 millió tonna települési hulladék keletkezik Magyarországon, ebből akár három Gellért-hegyet lehetne összehordani. Ennek a mennyiségnek csak töredéke hasznosul újra, a többi égetőműbe és lerakókba kerül.

"Ilyet láttatok már? Tojástartó."

Az újrahasznosítható hulladékfajtákkal ismerkedtek az óvodások ebben a sátorban. Megtudhatták, hogyan lesz a használt gumiabroncsból sportpálya-burkolat vagy a fémhulladékból ételtartó. Ezek a székek például kartonból készültek.

"Ki kell vágni a fát, az nem jó dolog, mert a fa mit ad nekünk? Levegőt."

Az újrahasznosított hulladék érték - ezt igyekszik tudatosítani a rendezvénysorozat, mely elsősorban a gyerekeknek szól. A Mesevár óvodások már tavaly is részt vettek a programon. Az óvónők arra tanítják a kicsiket, hogy védjék a környezetüket.

Szalay Ferencné - óvónő, Mesevár Óvoda
"Az oviban is folytatjuk először a saját környezetünk rendbetételével, nagyon aktívan gyűjtik az elemeket, hordják a papírt, úgyhogy próbáljuk otthon és az oviban is a szépre, jóra nevelni a gyerekeket."

"Egy csomó szemét lesz otthon, de nem minden szemét ám, amit először annak gondolunk."

A Lim-lom mese című színpadi produkció sok zenével és verssel ugyancsak a szelektív gyűjtés fontosságára tanít, játékosan. A történet főszereplői újrahasznosított anyagból készült figurák.

"Az erdőben születtem, hisz fából vagyok, de a papírból már nem lesz fa, így papír maradok."

Magyarországon ma tízből kilenc embernek lehetősége volna szelektíven gyűjteni a hulladékot, de csak egyvalaki teszi meg. A környezettudatosság terén tehát van javítanivaló.

Kancsár Mónika - projektvezető, Országos Hulladékhazdálkodási Ügynökség
"A szelektíven gyűjthető hulladékok mindüssze 5 százaléka kerül vissza a körforgásba, ezzel több száz milliárd forint értéket dobunk ki a kukába, hiszen értékes másodnyersanyagok, ha visszakerülnek az anyagok körforgásába, kiválthatják az elsődleges nyersanyagokat."

A gyerekek hulladékot horgászhattak, kézműveskedhettek és célba dobhattak. Aki pedig újrahasznosítható hulladékot hozott magával, ajándékot kapott cserébe.