Hírek

Szombathelynek ajándékozta életművének jelentős részét Schrammel Imre

2019. január 16., 17:10

Szombathelynek ajándékozta életművének jelentős részét Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész. Az erről szóló szerződést kedden írták alá a Városházán. A 111 műalkotás elhelyezésére a város az egykori Éva-malomból alakít ki kiállítóhelyet.

Szombathelynek ajándékozta életművének jelentős részét Schrammel Imre

A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre teljes életművével mutatkozott be 2015-ben a Szombathelyi Képtárban. Azt vallja: sajátos, kísérlezető művészete is vasi gyökerű, abból a tapasztalatból származik, amit a Rába-parton, a hordalék és az agyag megfigyelésével szerzett. Úgy érezte, művei itthon találnak értő befogadókra, ezért is döntött úgy, hogy alkotásai közül több mint 100-at Szombathely városának ajándékoz.  

Schrammel Imre keramikusművész
Így egyben marad, másodszor egy olyan helyen marad egyben, ahol valamiféle egyéb kötődése is van, a szülőváros és a feleségem Vas megyei kötődése, ez így együtt számomra egy nagyon megtisztelő dolog. 14:08

Az ajándékozási szerződést a Városházán írta alá a művész és a polgármester. Puskás Tivadar azt hangsúlyozta: igyekeznek méltó módon gondját viselni a világhírű gyűjteménynek, amely újabb értékkel gazdagítja a város kulturális kínálatát.

Puskás Tivadar polgármester
Ezt a gyűjteményt, 111 darabot kapott meg a szülővárosa, Szombathely, ezt a gyűjteményt mi őrizzük, egyben tartjuk, és minél több embernek igyekszünk bemutatni. 10:55

A szerződés aláírásán elhangzott: a Modern Városok Program keretében 280 millió forintból kezdődhet meg az egykori Éva-malom felújítása - itt kap majd helyet a Schrammel-gyűjtemény. Az épület, amelynek átalakítását a művész fia tervezi, várhatóan 2020 végére készül el.