Hírek

Szombathelyi tartalommal bővült az online közgyűjteményi könyvtár

2016. július 20., 14:56

78 ezer oldalnyi dokumentumot digitalizáltak pályázati támogatásnak köszönhetően a Berzsenyi Dániel Könyvtár folyóirat- és fotótárából. Az anyagok bárki számára elérhetőek az Országgyűlési Könyvtár által üzemeltetett Hungaricana internetes adatbázisban.

Szombathelyi tartalommal bővült az online közgyűjteményi könyvtár

A bögötei István-kastély egy 1984-es fotón, a Haladás-pálya lelátója 1975-ből - többek között ezek a felvételek is fellelhetők a Hungaricana adatbázisában. A fényképek a Berzsenyi-könyvtár fotótárából valók, és a Nemzeti Kulturális Alap tavalyi, 5,5 millió forintos pályázati támogatásával sikerült őket digitalizáltatni. Összesen 6000 Vas megyei vonatkozású fotó érhető el az interneten bárki számára.

Baráthné Molnár Mónika - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Két ok motivál minket a digitalizálásnál, az egyik, hogy a régi, nehezen használható dokumentumainkat széles körben tegyük elérhetővé a felhasználóink számára, a másik, hogy archiváljuk az egypéldányos, rossz állapotban lévő dokumentumokat."

A gyűjteményből olyan dokumentumokat választottak ki, amelyek szerzői jogi szempontból tisztázottak, tehát publikálhatók. Így váltak elérhetővé az Életünk folyóirat 1963 és 2014 között megjelent évfolyamai, valamint a Vasvármegye hivatalos lapjának számai 1903-tól 1950-ig. Ezek hasznos források lehetnek kutatók, de a helytörtént iránt érdeklődő laikusok számára is.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Ez egy nagyon nagy adatbázis, mindenkinek ajánlom a figyelmébe, mert egészen elképesztő gyűjtemény található itt térképektől aprónyomtatványokon át napilapokig, folyóiratokig teljes szöveggel, és teljes szövegben kereshetően."

Az online közgyűjteményi könyvtár a hungaricana.hu-n közvetlenül és a Berzsenyi-könyvtár honlapjáról is elérhető regisztráció nélkül. A következő években, ha sikerül pályázati támogatást nyerni, az intézmény további dokumentumokat tesz közzé gyűjteményéből elektronikusan.