Hírek

Szombathelyi olimpiatörténész kitüntetése

2014. október 15., 16:39

Vikelas-plakettel tüntette ki az Olimpiatörténészek Nemzetközi Egyesülete a szombathelyi Horváth Vilmost. Korábban ebben a jelentős elismerésben még nem részesült közép-európai kutató.

Szombathelyi olimpiatörténész kitüntetése

Horváth Vilmos gyermekkora óta megszállottan kutatja az olimpiák történetét. Korábban a témában már országos vetélkedőt is nyert, valamint könyveket is publikált az ötkarikás játékokról. Így nem a véletlen műve, hogy az Olimpiatörténészek Nemzetközi Egyesületének legmagasabb kitüntetésében, a Vikelas-plakettben részesült.

Horváth Vilmos elnök, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
“Igazából egy 25 évnyi munka van a díj mögött. Ebből valamit szervezetlenül, csak a  magam kedvtelésére végeztem, de lassan két évtizede a halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület élén a klubtársaimmal, tagtársaimmal az ország többi olimpiatörténészével együtt.”

Horváth Vilmoson kívül az ukrán Maria Bulatova kapta meg idén a jelentős elismerést. Ők voltak az elsők, akik közép-európaiként vehették át  a Vikelas-plakettet. A díj újabb célok megvalósítására ösztönzi a szombathelyi olimpiatörténészt.

Horváth Vilmos elnök, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
“Saját magam felé megfogalmazott fő cél, hogy a fiatalokhoz juttassuk el az üzenetet. Csak ezt nehéz úgy eljuttatni, ha nem találkozunk velük, ha nem tudjuk őket a számítógépektől elmozdítani. Azért némi remény van, mert találunk olyan fiatalokat, akik csatlakoznak hozzánk, de ha belejük sikerülne belenevelni ezt az eszmét, akkor más emberek lennének, lehet, hogy a világ is jobbá válna.”

Horváth Vilmos a kutatómunka mellett nagyon fontosnak tartja az olimpiai eszme népszerűsítését. Rendszeresen tart előadásokat Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is.