MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelyi-Kínai diákcsere-program

2012. október 16., 17:08

A közeljövőben szombathelyi egyetemi hallgatók is tanulhatnak Kínában, a Savaria Egyetemi központ pedig kínai diákokat fogad. Egyebek mellett erről szól az az együttműködési program, amelyet Gadányi károly írt alá a Gunagxi egyetem rektorával. A kapcsolat az oktatókra is kiterjed: közös tudományos munkát és kulturális programokat is terveznek.

Szombathelyi-Kínai diákcsere-program

A Savaria Egyetemi Központ nemzetközi kapcsolatai évről évre bővülnak. Jelenleg 19 - jórészt európai - ország felsőfokú intézményeivel, külföldi kutatókkal, oktatókkal működnek együtt. Kínai hallgatóik is vannak, akik Szombathelyen tanulnak nyelvet, de a távoli országgal eddig hivatalos kapcsolatuk nem volt. Guangxi tartomány és Vas megye között tavaly jött létre testvérkapcsolat, az együttműködést azonban a gazdaság mellett a kultúra és a tudomány területére is kiterjesztenék. 

Huang Liyun nemzetközi kapcsolatok igazgatója, Guangxi Egyetem
Reméljük, hogy ha az oktatásban is együttműködünk, és az egyetemek között kapcsolatot építünk, abból az oktatás szereplői is profitálnak, és a közös munkát kiterjeszthetjük más területekre, a kultúrára és a civil szférára is.

Az 1928-ban alapított Guangxi Egyetem a kínai régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, ahol közgazdasági és tudományos-technológiai kar is működik. A két intézmény vezetője 5 évre szóló együttműködési programot írt alá.

Prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes, SEK
Elsősorban hallgató- és oktatócserékről szól ez az együttműködés, ugyanakkor bevettük a kölcsönös publikációcseréket, információhordozók egymásnak való megküldése, hiszen ez egy nagy múltú egyetem, sokat lehet tőlük tanulni.

A kínai egyetem vezetőit tiszteletbeli egyetemi polgárrá avatták.