Hírek

Szombathelyi is lehet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás Tortája

2021. május 14., 14:47

Döntőbe, a legjobb 5 közé jutott ugyanis a Mészáros Cukrászda fiatal cukrászának különleges süteménye. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete felhívásában azt kérte a pályázóktól, jellegzetes, erdőn-mezőn megtalálható összetevőkből készítsék el alkotásaikat. A recept egyelőre titkos, de annyi tudható, hogy a torta az „Erdei kisvasút” fantázianevet kapta, és többek között áfonyát és vargányát is tett bele készítője, Sulyok Ágoston.

 

Szombathelyi is lehet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás Tortája

"Annyi különlegesség van benne, hogy vargányaőrleményt tartalmaz."

A fiatal szombathelyi cukrász három hétig dolgozott azon, hogy egy teljesen új ízvilágú kreációval nevezhessen a vadászati világkiállítás tortája címre. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázati felhívásában szereplő alapanyagokból választhatott.

„Öt alapanyagot tűztek ki, amiből szabadon lehetett választani. Ez pedig a mogyoró, gesztenye, csipkebogyó, bodza és az áfonya volt. Én az áfonyával indultam el.

Sulyok Ágoston szereti a természetet, közel állt hozzá a téma. Különlegeset akart alkotni, így került bele vargánya is.

Sulyok Ágoston - cukrász
„Gyorsan is össze lehet rakni egy tortát, de lehet, hogy nem lesz olyan, mint szeretné az illető. Ezzel a tortával speciel elég sok időt töltöttem. Nem így nézett volna ki eredetileg, mert vörösbort is szerettem volna bele csempészni.”

Azt mondja, az elnevezés volt a legnehezebb, de végül egy 30 Y dal nyomán a torta az „Erdei kisvasút” fantázianevet kapta. Szombathely tradicionális cukrászdája nem először indult országos versenyen, többször értek már el dobogós helyezést, 2019-ben pedig itt készült a Savaria Karnevál Tortája.

Mészáros Gábor – tulajdonos, Mészáros Cukrászda
„Egy nagyon érdekes ízpárosítást talált ki Ágoston, biztos vagyok benne, hogy a zsűrit is ezzel az ötlettel fogta meg. Az előző években indultunk, többször volt helyezésünk cukormentes torta versenyen, ország torta versenyen is voltunk már helyezettek. Ez egy ilyen szakma. Sokat kell próbálkozni, egyszer majd meg lesz a szombathelyi ország torta is, ha rajtunk múlik.”

2007-től választják meg Magyarország tortáját. Idén ennek alkategóriájaként keresik az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tortáját. Az Erdei kisvasút 11-ből jutott a legjobb 5 közé. Még két forduló áll a különleges szombathelyi kreáció előtt. Júniusban eldől, hogy a nevezők közül kié nyeri el a címet, de csak augusztus 20-ához kapcsolódóan hirdetnek eredményt. Addig nem kóstolható meg az erdei ízharmóniájú sütemény, és a receptet sem közölhetik.