Hírek

Szombathelyen több ünnepséget is rendeztek a nemzeti összetartozás napja alkalmából

2013. június 05., 18:29

A trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulójára emlékeztek országszerte június 4-én.

Szombathelyen több ünnepséget is rendeztek a nemzeti összetartozás napja alkalmából

A szombathelyi evangélikus templomban kezdődtek a városi ünnepségek. Lazáry Viktor alpolgármester megnyitotta a  Trianon emlékhónapot, majd beszédében azt hangsúlyozta, hogy a történelmi Magyarország már nem támasztható fel, fel kell dolgozni a több mint 90 évvel ezelőtt történteket.

Lazáry Viktor alpolgármester
“Az Európai Unio tagállamaként le kell zárnunk a 90 évvel ezelőtti ország- és nemzetdarabolás tudomásul nem vételének korszakát. Kimondva: ahogy sikertelen volt a nemzeti célok elérése szempontjából a revizionizmus, ugyanúgy sikertelen és folytathatatlan az elhallgatás, az önmegtagadás szocializmust is túlélt politikája is.”

Az evangélikus templomban tartott ünnepséget a Reményik-iskola szervezte, de műsort adtak a felvidéki komáromszentpéteri Kossányi-iskola diákjai is. A városi megemlékezés a Kálvária alatti I. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Puskás Tivadar szólt az egybegyűltekhez. A polgármester beszédének központjában az Országgyűlés által 2010. május 31-én elfogadott törvény állt, amely június 4-ét a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította.

Puskás Tivadar polgármester
“Az Emléktörvény a nemzeti összetatozás melletti tanúságtételről szól. Az öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá tartozó magyarság minden tagja, közössége része az egységes magyar nemzetnek.

A város vezetői megkoszorúzták az I. világháborús emlékművet, majd a megjelentek mécseseket gyújtottak a hősi halált halt magyar katonák és az országot megcsonkító döntés  emlékére.