Hírek

Szombathelyen kezdi hazai koncertkörútját a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar

2012. március 20., 16:42

Az elmúlt évtizedekben meghódították a világot, de azt mondják, a magyar közönség érzi és érti igazán a zenéjüket, így ők is izgalommal várják az április 8-i koncertet az AGORA Művelődési és Sportházban.

Szombathelyen kezdi hazai koncertkörútját a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar

Nincs a világon a 100 Tagú Cigányzenekarhoz hasonló zenei formáció. A Magyar Örökség-díjas együttest megalakulása óta lelkes közönség fogadja, bárhol is lépnek fel: egy kisebb település kultúrházában vagy a világ valamelyik nagy színpadán. 1985-ben, az akkori prímáskirály, idős Járóka Sándor temetésén döntöttek úgy, hogy koncertképes zenekart alakítanak. A nemzetközi siker szinte azonnal elérte őket, aztán itthon is népszerűek lettek. Az idei az első hazai koncertturnéjuk: minden megyeszékhelyre elviszik a klasszikus, a magyaros és a cigányos zenét.

Beke Farkas Nándor főtitkár-menedzser
...


A zenei hagyomány sok cigányzenésznél családi örökség, és a zenekar főtitkára szerint sikerük egyik titka is. Nem véletlen, hogy a zenekarban több generáció is színpadra lép.

A 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekar, műsorukban Szombathelyen is felcsendülnek majd népszerű klasszikus dallamok, cigányzenekarra hangszerelve: Csajkovszkij Diótörőjében például az eredetileg hárfára írt szólót cimbalom szólaltatja meg. De persze hallhat a közönség autentikus magyar és cigány zenét is.

Grünwald Stefánia igazgató, AGORA Kulturális Központ
...