MNB
MNB - 2

Hírek

Szombathelyen ad otthont a 20. Magyar Magyar Öregcserkész Találkozónak

2014. augusztus 18., 15:53

A résztvevők átlagéletkora a 80-hoz közelít. Ők azok, akik a tiltás ellenére is megőrizték és átadták a cserkész hagyományokat a fiataloknak.

Szombathelyen ad otthont a 20. Magyar Magyar Öregcserkész Találkozónak

Városnézésre indultak hétfőn a cserkésztalálkozó résztvevői. Szily János szobránál gyülekezett a csapat. Ezek a 70-80 éves cserkészek a mozgalom őrzői és újraélesztői Magyarországon. 40 éven át volt tiltott a cserkészet, 1989-ban alakult újjá az országos szövetség.

Hamza István - elnök, III. Nyugat-magyarországi Cserkészkerület
"Ők ezalatt a negyven év alatt a szabadságuk és életük kockáztatásával is megőrizték a cserkész örökséget, és átadták nekünk. Ha ők nem lennének, nem tudtuk volna, hogy mi a cserkészet, és hogyan kell megcsinálni, hogy cserkészet legyen."

András bácsi 96 éves, ő a legidősebb résztvevője a találkozónak. Már az 1933-as dzsemborin jelen volt.

Soczó András
"A cserkészet az ifjúságnak a nevelője, az egymást segítés, a szeretet, a természet megismerése, a gyakorlati élet legkülönbözőbb formáit tudjuk birtokolni."

40-en érkeztek a találkozóra, határon túli résztvevők is vannak. Ökumenikus áhítat, megemlékezés, esti tábortűz, előadások, és a cserkészmártírok előtti tisztelgés is része a programnak.

Szentirmai Józsefné - szervező
"Fantasztikus élmény, mert ezeknek az idős cserkészeknek már nincs aktív cserkész életük. Ez az évben az egyetlen alkalom, amikor egymás közt lehetnek."

Az öreg cserkészek fontosnak tartják, hogy élő kapcsolatot ápoljanak a fiatalokkal, így a programokat közösen szervezik. A négynapos találkozó kedden zárul.