MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelyen 1935 és 1944 között működött a Szent Márton Céh

2016. február 10., 18:29

A céh a vármegye és a város képző- és iparművészeinek, amatőr alkotóinak szerveződése volt.

Szombathelyen 1935 és 1944 között működött a Szent Márton Céh

1899-ben megalakult Vasvármegye és Szombathely város kultúregyesülete, azzal a céllal, hogy a helyi alkotókat összefogja. A már korábban működő régészeti egyesülettel közösen elérték, hogy 1908-ban felépülhessen a város múzeuma, amit kultúrpalotának is hívtak. Ennek a nagytermében a kultúregyesület kiállításokat is rendezett.

A szervezet az első világháború idején nem működött; 1919-ben szervezték újjá, zeneművészeti, közművelődési, irodalmi, valamint a szép- és iparművészeti szakosztállyal. Utóbbinak a tagjai 1935-ben hozták létre a Szent Márton Céhet. Legfőbb céljuk a közízlés formálása volt. A társaságot javarészt festőművészek, rajztanárok alkották.

Balogh Péter elnök, Rumi Rajki Műpártoló Kör  
A pedagógiai képzettségük, érzékük segített ahhoz, hogy a köznevelésben, az emberek ízlésének nevelésében közreműködjenek a kiállításokon, hiszen gyakran tartottak tárlatvezetést.

Fotográfusok, keramikusok, ötvösök, szobrászok, építészek mellett több amatőr festő is csatlakozott a Szent Márton Céhhez, neves közéleti személyiségek pedig pártoló tagként kísérték figyelemmel a működését. A céh rendezte meg az első, 1936-os Derkovits Gyula-emlékkiállítást, valamint közreműködött az 1943-ban Szombathely fennállásnak 1900. évfordulójára összeállított tárlat megszervezésében is.

A Szent Márton Céh 1944-ig működött.