Hírek

Szombathely lesz a Magyar Dal Fővárosa 2012-ben

2012. április 19., 17:48

Presser Gábor kezdeményezésére 5 évvel ezelőtt indult el az időközben országos méretűvé szélesedő programsorozat, amely a magyar zene sokszínűségét népszerűsíti. A "főváros" címre évente pályázni lehet. Szeptember 9-én Szombathelyre fülel majd az ország.

Szombathely lesz a Magyar Dal Fővárosa 2012-ben

"Én bízom  abban, hogy minden szem és fül idekoncentrál akkor Szombathelyre."

A sajtótéjékoztatón Puskás Tivadar polgármester jelentette be, hogy idén Szombathely lesz a Magyar Dal Fővárosa. Szeptember 2. vasárnapján az országos rendezvénysorozat központja lesz a vasi megyeszékhely, amely a vidéki helyszínek közül már a kezdetektől csatlakozott Presser Gábor kezdeményezéséhez.

Grünwald Stefánia - igazgató, Agora Kulturális Központ
"Számunkra fontos, hogy a hazai kultúrát népszerűsítsük. A másik pedig az, hogy egy nagyon jó programot szerettünk volna a Fő térre. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy a közönség vevő rá, hiszen tavaly már 5000 ember tombolt a Magyar Dal Napján."

Az ingyenes rendezvényen szinte minden műfaj képviselteti magát. A nagyszínpadon a Csík Zenekar is muzsikál, a helyi kötődésű együttesek közül pedig a 40 éves Lord és fellép majd.

Erős Attila
"Én nagyon örülök, hogy az emberek kíváncsiak a magyar zenekarok dalaira, a szövegekre, a zenékre, és ez egy jó irány szerintem."

Számos kísérő program teszi színesebbé a Magyar Dal Napját. Lesz majd zenés ébresztő, bigband fesztivál, koncertfilm vetítés, dalszövegírók találkozója és koncertfotó kiállítás is. A tervek szerint a köztévé több órás összefoglalót készít majd az eseményekről.

Lazáry Viktor - alpolgármester
"Ez nyilván olyan médiamegjelenést is jelent a városnak, ami az elmúlt években nem volt. Egyébként azt kell, hogy mondjam, hogy a "főváros" rang nélkül is ez egy nagyon fontos rendezvénye a városnak."

Az Agora addig több pályázatot is hirdet. Várják a tehetséges diákzenekarok jelentkezését és a középiskolások elkészítehetik "osztálydalukat" is. A nagyközönség pedig szavazhat majd arra, hogy  kit látna még szívesen a fellépők között.