MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathely lesz a díszvendége a Tours-i Szent Márton Parádénak a hétvégén

2016. június 28., 15:14

Az önkormányzati delegáció mellett a Szent Márton Kórus, a Savaria Legio és a Savaria Turizmus Kft., képviseli a várost.

Szombathely lesz a díszvendége a Tours-i Szent Márton Parádénak a hétvégén

A napokban kel útra Toursba egy csaknem 75 fős szombathelyi delegáció - erről tájékoztatták a sajtót a testvárvárosi kő mellett a Fő téren. Puskás Tivadat kiemelte: amellett, hogy egy szenthez általában azt a települést kapcsolják, ahol tevékenykedett, Szombathelynek különösen fontos, hogy Szent Márton születési helyét is megismertesse a világgal.

Puskás Tivadar - polgármester
"Az a mi feladatunk és az a mi felelőségünk, hogy megtanítsuk mindenkivel itt Magyarországon, Európában, Franciaországban és a világban, hogy itt 1700 évvel ezelőtt, itt Savariában, itt Szombathelyen született Szent Márton."

Szombathely különféle kulturális programokkal színesíti a franciaországi rendezvényt.

Szommer Ildikó - irodavezető, Szent Márton Programiroda
"Jön velünk a Savaria Legio egyesület, Szombathely város Szent Márton kórusa, és visszük azt a képmutogató játékot, mely Szent Márton legendáját meséli el 12 képben."

A jelmezes felvonuláson és koncerteken kívül a küldöttség részt vesz egy szombathelyi emléktábla avatásán is, amely Szent Márton szarkofágja mellett kap helyet.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Kétnyelvű feliratot készíttetünk, magyarul Szent Márton Szombathely szülötte és természetesen ugyanez a szöveg latinul is felkerül majd a táblára, hiszen szeretnénk ha mindenki tudná, aki a Szent Márton bazilikába látogat, hogy Szombathelyről származik Európa leghíresebb szentje.

A hétvégi rendezvény, a Szent Márton Parádé Tours legnagyobb ünnepe. A rendezvényen, melynek Szombathely kiemelt díszvendége további 12 ország képviselteti magát.