Hírek

Szőlő és Klíma Konferencia

2018. április 17., 15:33

Tizedik alkalommal gyűltek össze a szőlővel, klímával és meteorológiával foglalkozó szakemberek Kőszegen a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának szervezésében. Négy szekcióban huszonegy előadás hangzott el, valamint egy, a szőlőtermesztés és az éghajlat kapcsolatáról szóló fórum is helyet kapott a programban.

Szőlő és Klíma Konferencia

Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján a klímaváltozás egyre inkább befolyásolja a szőlőtermesztést ezért a borászoknak is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az éghajlatváltozásra. Nem véletlenül ez volt az egyik témája az idei konferenciának.

Kampits László- borász, Kőszeg
“Tanultságos ez a rendezvény, hiszen nagyon érdekes és információval teli dolgokat tudhatunk meg, hogy mit és, hogyan , és jól csináljuk-e vajon a dolgainkat, illetve mire tudunk következtetni. Hogy ha termelünk, egy idő után muszáj lesz minél több információt megtudni a szőlőről, és annak a növekedéséről, illetve befolyásolásáról.

Szent György naphoz kötődően tízedik alkalommal gyűltek össze a szőlővel, klímával és meteorológiával foglalkozó szakemberek Kőszegen. A konferencia célja, hogy megvitassák azokat az időjárási és éghajlati hatásokról szóló kutatási eredményeiket, amelyeket a szőlőtermesztők is hasznosíthatnak. Puskás János, a Magyar Meteorológia Társaság Szombathelyi csoportjának elnöke az elmúlt egy évtized tapasztalatait összegezte.

Puskás János- elnök, Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoport
„Az indulástól kezdve 193 előadás hangzott el a konferenciánkon, ennek nagy része szóbeli előadás, és a töredéke poszter előadás. Olyan témák kerülnek elő, amelyek a szőlőtermesztést szempontjából fontosak, és a szőlőtermesztésre, az időjárásra, illetve az éghajlati hatásokat kutatják a kutatók”

A 2009-ben elindított konferenciasorozat  helyszín választása nem véletlen: Kőszegen 1740 óta vannak feljegyzések a Szőlő jövések könyvébe.