Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szökős 30

Adásban volt: 2018. május 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Telt ház előtt tartotta szombaton 30. jubileumi estjét a Sportházban a Szökős Néptáncegyüttes. Az együttes 1988-ban Kőszegen alakult, majd a megyeszékhelyen folytatták a munkát, most az egyetem égisze alatt dolgoznak. A születésnapi est örömtánccal zárult, ugyanis 150 egykori, jelenlegi és utánpótlás táncos együtt lépett a parkettre.

A kisbárányok, azaz a Möndölecske, Berke és a Bariska csoport is fellépett a Szökős Néptáncegyüttes jubileumi táncestjén. A Reményik-iskolában működő utánpótlás-bázis mintegy 100 kisdiákja mutatta meg, hogy a néptáncosok nyájához tartoznak. Ez a fajta hagyományőrzés ma is népszerű. Molnár Barnabás 20 évesen kezdett el táncolni, a Szökőshöz 2 éve csatlakozott.

Molnár Barnabás – táncos, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
“A népzene már korábban is érdekelt, illetve ismerősön keresztül egy kis Vas megyei falu néptáncegyütteséhez kerültem, és onnan jöttem át a Szökőshöz.”

A Szökős Néptáncegyüttest 1988-ban alakította meg a főiskolások egy csoportja. Az úgynevezett ős „szökősök” is felléptek a jubileumi esten.

Gergó Judit
“Nekünk semmi más célunk nem volt főiskolásként, hogy jól érezzük magunkat. Akkor ennek volt egyfajta lázadó kultúrája, nekünk ezt a többletet is jelentette. Mozgás volt, kultúra volt, csapat volt, társaság volt, és volt ebben valami összetartó erő, ezért kezdtünk el táncolni.”

A tánc az a kifejezési eszköz, amit mindenki megért – mondta a magyar kultúra értékeit képviselő együttest köszöntő Puskás Tivadar polgármester, aki a város nevében oklevelet adott át a Szökősnek. A néptánccsoport fenntartója, az ELTE Savaria Egyetemi Központ nevében pedig Németh István rektorhelyettes üdvözölte a születésnaposokat. Az együttes mára nem csak a város, hanem a megye és az ország meghatározó hagyományőrzőjévé vált.

Gaspari Gábor – együttesvezető, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
“Azon kevés együttesek közé tartozik ma Magyarországon az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttese, amely a Kiváló együttesi címet birtokolja, ez szakmai zsűri előtt született, de említhetném a két évvel ezelőtti zakopanei Aranyfokost, vagy a 4 évvel ezelőtti boszniai Dukat Festen a különdíjat.”

A jubileumi gálán megemlékeztek a nemrég elhunyt koreográfusról, Antal Lászlóról, aki egykor elindította a néptáncoktatást a főiskolán.

2018. május 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében