Hírek

Szökős 30

2018. május 08., 14:56

Telt ház előtt tartotta szombaton 30. jubileumi estjét a Sportházban a Szökős Néptáncegyüttes. Az együttes 1988-ban Kőszegen alakult, majd a megyeszékhelyen folytatták a munkát, most az egyetem égisze alatt dolgoznak. A születésnapi est örömtánccal zárult, ugyanis 150 egykori, jelenlegi és utánpótlás táncos együtt lépett a parkettre.

Szökős 30

A kisbárányok, azaz a Möndölecske, Berke és a Bariska csoport is fellépett a Szökős Néptáncegyüttes jubileumi táncestjén. A Reményik-iskolában működő utánpótlás-bázis mintegy 100 kisdiákja mutatta meg, hogy a néptáncosok nyájához tartoznak. Ez a fajta hagyományőrzés ma is népszerű. Molnár Barnabás 20 évesen kezdett el táncolni, a Szökőshöz 2 éve csatlakozott.

Molnár Barnabás – táncos, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
“A népzene már korábban is érdekelt, illetve ismerősön keresztül egy kis Vas megyei falu néptáncegyütteséhez kerültem, és onnan jöttem át a Szökőshöz.”

A Szökős Néptáncegyüttest 1988-ban alakította meg a főiskolások egy csoportja. Az úgynevezett ős „szökősök” is felléptek a jubileumi esten.

Gergó Judit
“Nekünk semmi más célunk nem volt főiskolásként, hogy jól érezzük magunkat. Akkor ennek volt egyfajta lázadó kultúrája, nekünk ezt a többletet is jelentette. Mozgás volt, kultúra volt, csapat volt, társaság volt, és volt ebben valami összetartó erő, ezért kezdtünk el táncolni.”

A tánc az a kifejezési eszköz, amit mindenki megért – mondta a magyar kultúra értékeit képviselő együttest köszöntő Puskás Tivadar polgármester, aki a város nevében oklevelet adott át a Szökősnek. A néptánccsoport fenntartója, az ELTE Savaria Egyetemi Központ nevében pedig Németh István rektorhelyettes üdvözölte a születésnaposokat. Az együttes mára nem csak a város, hanem a megye és az ország meghatározó hagyományőrzőjévé vált.

Gaspari Gábor – együttesvezető, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
“Azon kevés együttesek közé tartozik ma Magyarországon az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttese, amely a Kiváló együttesi címet birtokolja, ez szakmai zsűri előtt született, de említhetném a két évvel ezelőtti zakopanei Aranyfokost, vagy a 4 évvel ezelőtti boszniai Dukat Festen a különdíjat.”

A jubileumi gálán megemlékeztek a nemrég elhunyt koreográfusról, Antal Lászlóról, aki egykor elindította a néptáncoktatást a főiskolán.