Hírek

Színre viszik a nyarat

2011. június 17., 15:44
Az eddigieknél is látványosabb előadásokat láthat a közönség idén a Kőszegi Várszínházban. Idén új helyszínen tartják a bemutatók egy részét: a várat ugyanis felújítják. A szervezők azt mondják: a nehézségek ellenére sem akarták kihagyni az idei szezont.
Színre viszik a nyarat
A Mesebolt Bábszínház, csecsemőknek szóló előadásával kezdődött el hivatalosan az idei évi várszínházi évad.
A felnőtteknek sem kell már sokáig várni. A Brenner-ház udvarán már készítik a színpadot, a nézőteret. Itt tartják a bemutatók egy részét: például Hrabal Sörgyári Capriccioját, az István a király rockoperát, és a Hairt. A várban a felújítás miatt idén nem lehetett volna előadásokat tartani, mondta Pócza Zoltán. Az új helyszínen 500-an nézhetik meg a bemutatókat, többen mint a várban. És nagyobb a színpad is, így elfér az István a király rockopera több mint 80 szereplője is.
 
 
Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Napközben is nyitva lesz az udvar és kicsit jobban részt lehet venni a színház életében. Előre lebeszéltük, hogy a próbák alatt is nyitva van a hely.
 
Aki pedig betér, az majd akár Hrabal sört is elkortyolhat.
Az idei évad nem jöhetett volna létre a kőszegi vállalkozók összefogása, segítsége nélkül, mondta Szőnye József, a kőszegi ipartestület elnöke.
 
 
Szőnye József -  elnök, Kőszegi Ipartestület
Amellé az ügy mellé azért álltunk oda, a nehézségek nem elénk tornyosulnak, hanem félretesszük őket, és a leheőségnek a kinyílásával még jobbat akarunk tenni. Kőszeg közönsége és mindenki ezt érdemli.
 
A Brenner-ház udvarán kívül több helyszínen is lesznek bemutatók a városban, többek között amatőr művészeti együttesek is láthatóak lesznek. Kiállítások, koncertek is kapcsolódnak a várszínházi programokhoz. Tavaly több mint 8000-en látták a várszínházi előadásokat. A szervezők szeretnék ha idén a nézőszám elérné a 10 ezret. Szükség is van a több nézőre, ugyanis a tavalyinál 10 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat a várszínház ebben az évadban.