Hírek

Színházi nevelési programhét

2017. május 24., 16:32

A "Delete" című ifjúsági előadással kezdődött Szombathelyen a színházi nevelési programhét. A Weöres Sándor Színház a Reményik Suliszínházzal közösen olyan darabokat állít színpadra, amelyek a kisebb-nagyobb gyerekeket foglalkoztató problémákat dolgozzák fel színházi eszközökkel.

Színházi nevelési programhét

16 év körüli fiatalok a színpadon. Küzdenek a szülők és az iskola elvárásaival, rajonganak a legmodernebb elektronikus eszközökért, és időnként szeretik kiengedni a gőzt. Győri Katalin ifjúsági drámájában mindenki Lakos Gyuri társaságát keresi, hiszen jófej srác, cigizik, idősebbekkel bandázik – valójában azonban alig tudnak róla valamit.

Kerényi Dániel
Elég körülményes a családi háttere, az apukája részeges, családi erőszakról bőven van szó, és habár nem mondja el ezt a barátainak, a darabban van egy rész, amikor hosszabban beletekinthetünk abba, hogy miben nevelkedik és milyen hatás befolyásolja az ő viselkedését.

"Hagyd békén anyát! …. esküszöm, hogy neked megyek, érted?"

A darab az elfojtott sérelmek következményeiről és az egyéni felelősségvállalásról szól.

Németh Gyöngyi, drámatanár, rendező, Reményik Suliszínház
Az van a fókuszában, hogy mennyire figyelünk oda a másikra, észrevesszük-e, ha valaki nagyon nagy bajban van, annak ellenére, hogy ezt nem mutatja. 06:16 és mit tudunk tenni az ellen, ha látjuk, hogy valakit súlyos problémák vesznek körül.

Az osztálytársak értetlenül állnak, amikor kiderül, Lakos Gyuri nem jön többet: túladagolta a kábítószert. Ezt és a hét többi előadását látva sokan magukra vagy a környezetükre ismerhetnek.

A diákszínjátszók és a Weöres Sándor Színház színészei csütörtökig még 3 darabot mutatnak be.

Németh Andrea drámapedagógus, Nagy Lajos Gimnázium
Nagyon jó, ha egy osztályközöség tudja nézni,mert akkor az ott lévő problémák hatványozottan jönnek elő, és hogy ami ennek a munkának még a lényege, hogy legyenek visszajelzések: valamilyen szinten hozzászólhassanak, kíváncsiak legyenek a véleményükre.

Lesznek előadások, amelyekben a nézők is szereplőkké válhatnak, vagy befolyásolhatják a történet kimenetelét. A látottak feldolgozását a bemutatókat követő  beszélgetések segítik.