MNB
MNB - 2

Hírek

Szigorú, transzzsírsavra vonatkozó előírások

2015. február 27., 17:55

Lejárt a türelmi idő, tilos forgalmazni és értékesíteni olyan terméket, amely nem felel meg a transzzsírsav tartalomra vonatkozó előírásoknak. Magyarország egyike az öt uniós országnak, ahol érvényben van a korlátozó rendelet. A jogszabály célja az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása.

Szigorú, transzzsírsavra vonatkozó előírások

A Markusovszky-kórház cukrászüzemében naponta több száz darab süteményt készítenek. Ezek nem tartalmaznak transzzsírsavat. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudoményi Intézet 2009 óta vizsgálta a hazai kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek transzzsírsav tartalmát. Elsősorban cukrászati termékekben és pékárukban találtak nagyobb mennyiséget. A tavalyi rendelet szerint a 100 grammra vetített transzzsírsav mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot. A jogszabálynak köszönhetően már most 22 százalékról négyre csökkent a kockázatos élelmiszerek aránya a kereskedelemben.

Falusiné Kiss Marian – élelmezésvezező, Markusovszky-kórház
„Amikor a fogyasztó odamegy a pult elé és magyar terméket lát, akkor már ilyen óvintézkedésre nincsen szükség, figyelni kell viszont az import margarinkészítményekre és azon belül is elsősorban az olcsókra, ott még elég jelentős transzzsírsav tartalommal kell számolnunk.”

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkező transzzsírsavak elsősorban a termékek állagát befolyásolták. A transzzsírsav a szervezetbe vitt zsíroknak csak egyik fajtája – mondta Vinczéné Végvári Katalin a Szombathelyi Televízió közéleti magazinműsorában.

Vinczéné Végvári Katalin – dietetikus
„Megkülönböztetünk növényű eredetű, állati eredetű, zsírokat és vannak a transzzsírsavak. A transzzsírsavak tulajdonképpen a növényi olajok keményítésével illetve hiderogenizációja révén keletkeznek. Tudni kell róluk, hogy előnytelen tulajdonságaik révén kedvezőtlenül befolyásolják egészségünket.”

A transzzsírsavak akadályozzák a szervezet zsíranyag cseréjét, növelik a koleszterinszintet, károsítják az érfalat, hozzájárulnak a hasi elhízáshoz és a daganatos betegségek kialakulásához. Szakértők szerint magyar termékben nem, ám import árukban még mindig lehet nagy mennyiségű transzzsírsav, ezért érdemes hazait választani a kínálatból.