Hírek

Szigorítanák a Katás adózás feltételeit

2019. december 04., 14:17

A hét meghatározás közül az eddigi kettő helyett minimum 4-nek meg kell felelni. Országosan 300 ezer vállalkozás választotta az adózásnak ezen egyszerű módját. A kihirdetett 2020-as adócsomag szerint a katások terhei nem nőnek.

Szigorítanák a Katás adózás feltételeit

Az egyszerű adózási formát 2013-tól választhatják a vállalkozások. Bevezetésének célja a versenyképesség növelése volt. A KATA adó összege alapesetben havi 50 ezer, illetve 25 ezer forint annak függvényében, hogy valaki főállású vállalkozó-e, vagy sem. A kisadózás ahogy országosan, úgy a megyében is töretlenül népszerű. Vasban a 18 ezer regisztrált  vállalkozás közül mintegy 9000-en a katás adózási formát választották.

Szoboszlai Vivien-fodrász
“Hat évvel ezelőtt azért választottam ezt a vállalkozási formát, mert sokkal egyszerűbb átláthatóbb nekem. Bár van könyvelőm, de így sokkal egyszerűbb nekem, és remélhetőleg nem lesz nagy változás ez ügyben, mert nekem ez vált be.”

A 2020-as adócsomag egyelőre az adózás feltételeit szigorítaná. A munkaviszonytól való elhatárolás hét pontjából négynek kell majd megfelelni a korábbi kettő helyett. Továbbá bevezetik a 40%-os  bűntető adót.

Nagy Ibolya - vezető, Fast Kontroll Könyvelőiroda
“Ez lett volna, hogyha valaki a minimálbér 2 és félszeresénél többet számláz egy ügyfél részére, és a bevételének a fele ettől az ügyféltől származik, a másik pedig, szintén egy 40%-os büntetőadóval súlytották volna azokat, akik olyan ügyfélnek számláznak be, akinél munkaviszonyban állnak, vagy álltak a számlakibocsájtásának évében. illetve az azt megelőző két évben. ”

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyilatkozatban foglalt állást az ügyben. Továbbra is támogatják ezen egyszerű adózási formát és ennek terheit sem emelnék, de felhívják a figyelmet az öngondoskodásra.

Balogh Károly Zsolt- főtitkár,  Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
“Amennyiben a Katás adózást választják,minimális, valóban minimális terhet jelent ez nekik havi szinten, ha megfelelő bevételhez tudnak jutni a vállalkozásukból, ellenben a nyugdíj alapjuk rendkívül alacsony lesz. Tehát, hogyha nem gondoskodnak emellet kiegészítően nyugdíjbiztosítással, vagy valamiféle önsegélyező takarékoskodással, idős éveikről,  akkor nagyon nagy bajba fognak kerülni.”

A Kata adózás szigorítását 2020 második felére ütemezi a kormány, de a várható módosítási indítványok miatt a változásokra valószínűleg 2021 januárjától kerül sor.