Hírek

Szervezeti átalakulás az iskolákban

2020. augusztus 04., 16:17

A soproni székhelyű szakképzési centrumhoz tartozik július 1-jétől a három Vas megyei agráriskola. Az Élelmiszeripari, a Herman Ottó és a vépi szakképző intézmény több pályázati forrást és sikeresebb beiskolázást vár a szervezeti átalakulástól.

Szervezeti átalakulás az iskolákban

Az épület felirata ugyan még nem utal rá, de az Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola július 1-jétől a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeként működik. Ugyanehhez a központhoz tartozik mostantól a szombathelyi Herman Ottó és a Vépi Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola is. A 3 intézmény fenntartója az Agrárminisztérium marad, amelynek iskolái országosan 5 centrumba szerveződtek. A kisalföldi központhoz a Vas megyeiekkel együtt összesen 12 intézmény tartozik.

Kondics Ferenc - igazgató, Kisalföldi ASzC Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Egy nagyobb egység fog létrejönni és ez mindenképpen segíteni fogja egyrészt a pályázatokon való részvételt, márészt pedig szervezettebb, összehangoltabb és talán ilyen szempontból eredményesebb, sikeresebb lehet a beiskolázásunk is, hiszen minden iskola működésének az alapja, hogy jó beiskolázása legyen 04:21 úgyhogy most azon fogunk nyáron és kora ősszel dolgozni, hogy egy koordinált, jól működő beiskolázási rendszert alakítsunk ki.

A vasi iskolák az agrárképzés más-más területét képviselik, így nem jelentenek egymásnak konkurenciát. A Szent László király utcai intézményben élelmiszeripari és a földmérési, a Hermanban kertészeti és környezetvédelmi, Vépen gazdálkodással kapcsolatos szakmákat oktatnak. A jövőben nem lesznek önálló költségvetési intézmények, de mozgásterük a pénzügyekben is marad.

Kondics Ferenc - igazgató, Kisalföldi ASzC Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Az agráriskoláknak megvan az a különlegessége, a mi iskolánknak ugye van egy tanüzeme, tankenyérboltja, kertészet működik a Herman-iskolában, a vépi iskolához földek tartoznak, földet művelnek, tehát ez a specialitás megmarad, ebből bevételek származnak, ez nem veszik el, minden iskolának a saját érdeke, hogy a lehető legjobbat hozza ki ebből is.

Az átszervezéssel esett egybe a szakképzésben oktatók alapbéremelése: júliustól átlagosan 30 százalékkal keresnek többet a tanárok. A bérfejlesztés alapelveit már közösen dolgozták ki, a továbbiakban pedig abban bíznak, hogy újabb beruházásokra is lehetőségük lesz: az élelmiszeripariban például a tanüzemet és a tankenyérboltot szeretnék korszerűsíteni.