Hírek

Szeptemberben keresnek párt maguknak a szarvasok

2014. szeptember 18., 17:06

A bikák hangos bőgéssel hívják fel magukra a figyelmet. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. ezért szarvasbőgés-hallgatásra hívta a lakosságot, hogy az érdeklődők megismerhessék ennek az ősi fajfenntartó ösztönnek a hangjait.

Szeptemberben keresnek párt maguknak a szarvasok

A városi emberek többsége még sosem hallott élőben szarvasbőgést. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. idei felhívására közel 200-an jelentkeztek. Ők több helyszínen hallgathatták meg a gímszarvasok hangját.

Pukánszki Zoltán, az erdészet munkatársa ezzel a szürkemarha szarvából készült kürttel késztette válaszra a szarvasokat. A szürkületben már igazi koncert volt az erdőben.

Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Igyekeztünk azokat az embereket kihozni a természetbe, akik vágynak arra, hogy megismerjék annak értékeit. Ilyenkor szeptemberben, mikor a szarvasok bőgnek, egy rendkívül érdekes látni és hallani való, és aki még nem hallotta, biztosítjuk a lehetőség, hogy ezt megtegye.

A szeptemberi szarvasbőgés a fajfenntartás fontos eszköze, ilyenkor a bikák nem is esznek, csak a párkeresésre koncentrálnak. Emiatt kevésbé óvatosak, így a csoport egészen közelről hallhatta a hangjukat.

Csákvári Imre
Csodálatos az erdő, csodálatos a nyugalom. Hallottuk a szarvasokat bőgni, hogy nem láttuk, azt nem is ígérte az erdészet.

Bölkéné Kiss Gyöngyi
Látni nem láttam szarvast, csak hallottuk a bőgést, nem bántam meg, hogy eljöttem, sár volt ugyan, de nagyon tetszett. Jövőre is szeretnék eljönni.

A csoport legfiatalabb tagja, a 4,5 éves Dorottya már nagyon várta a szarvasbőgést.

Lantai Balázs
Dorottya nagyon készült rá már egy hete, kérdezte, mikor indulunk, mikor lesz szarvasbőgésre. Volt olyan, hogy reggel felkelt, és mondta, apa, nem mentünk el szarvasbőgésre, és mondtam neki, még 5-öt kell aludni.

Szeptember elsejével a gímszarvas vadászati szezonja is elkezdődött. A szarvasbőgés-hallgatás résztvevői azt is megtudhatták, hogy a vadászat mindig a vad előtti tisztelgéssel zárul.