Hírek

Szent Márton öröksége Magyarországon és Európában

2019. május 16., 15:32

Szent Márton öröksége Magyarországon és Európában címmel kétnapos nemzetközi konferenciát szerveznek Szombathelyen, a szent szülővárosában. A szervezők célja, hogy a kultusz a nemzeti szellemi örökség részévé váljon, kiteljesedjen, és minél több ember számára váljon példaképpé Szent Márton alakja. A találkozón bemutatták, hogy más európai városok miként őrzik Márton szellemiségét.

Szent Márton öröksége Magyarországon és Európában

A legenda szerint 316-ban Savariában született Martinus, aki később a katolikus vallás egyik legnépszerűbb szentjévé, az önzetlenség és segítés szimbólumává vált. Életének legtöbbet ábrázolt mozzanata, amikor megosztja köpenyét a koldussal. Alakjához számos hagyomány kötődik a Márton-kiflitől a libaételekig.

Szommer Ildikó - vezető, Szent Márton Intézet
"Ebben ez a nagyszerű, hogy olyan unikális személyiségről van szó, aki még 1700 év után is meg tudta őrizni azt az aktualitást, azt a frissességet, amivel a ma emberének üzenhet, és partnerséget, kapcsolatokat, személyes kapcsolatépítést inspirál."

A konferencia résztvevőit Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, aki elmondta: már Nagy Károly idejében kialakult a Szent Márton személyét és szülőhelyét övező kultusz.

Orbán Róbert - elnök, Szent Márton Útvonalak Egyesülete
"A konferenciának egyik célja elérni, hogy a Szent Mártonhoz kapcsolódó örökség a nemzeti örökségnek a része legyen, de milyen utak vezetnek ennek a célnak az eléréséhez, ez az egyik. Hollandiában, Németországban ezt a célt már elérték."

A találkozóra olyan településekről hívtak előadókat, ahol a mártoni örökséget ma is ápolják, köztük Olaszországból, Németországból, Szlovákiából és Lengyelországból.

Jeyaratnam Caniceus - Kempen, Németország
"Kempenben van Németország, de talán egész Európa legnagyobb Márton-napi felvonulása, 6000 diák és felnőtt vesz részt a kultusz ápolásában. A Szent Márton Egyesületnek is tagja vagyok, legfőbb feladatunk, hogy a szent kulturális örökségét, kultuszát életben tartsuk."

A kétnapos programban arról is szó esik, hogy lehet a 21. századi emberhez közel hozni Szent Mártont. A résztvevők sétát tesznek a szent szülővárosában, megtekintik a hozzá kötődő emlékeket.