Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szent Márton öröksége Magyarországon és Európában

Adásban volt: 2019. május 16.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Szent Márton öröksége Magyarországon és Európában címmel kétnapos nemzetközi konferenciát szerveznek Szombathelyen, a szent szülővárosában. A szervezők célja, hogy a kultusz a nemzeti szellemi örökség részévé váljon, kiteljesedjen, és minél több ember számára váljon példaképpé Szent Márton alakja. A találkozón bemutatták, hogy más európai városok miként őrzik Márton szellemiségét.

A legenda szerint 316-ban Savariában született Martinus, aki később a katolikus vallás egyik legnépszerűbb szentjévé, az önzetlenség és segítés szimbólumává vált. Életének legtöbbet ábrázolt mozzanata, amikor megosztja köpenyét a koldussal. Alakjához számos hagyomány kötődik a Márton-kiflitől a libaételekig.

Szommer Ildikó - vezető, Szent Márton Intézet
"Ebben ez a nagyszerű, hogy olyan unikális személyiségről van szó, aki még 1700 év után is meg tudta őrizni azt az aktualitást, azt a frissességet, amivel a ma emberének üzenhet, és partnerséget, kapcsolatokat, személyes kapcsolatépítést inspirál."

A konferencia résztvevőit Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, aki elmondta: már Nagy Károly idejében kialakult a Szent Márton személyét és szülőhelyét övező kultusz.

Orbán Róbert - elnök, Szent Márton Útvonalak Egyesülete
"A konferenciának egyik célja elérni, hogy a Szent Mártonhoz kapcsolódó örökség a nemzeti örökségnek a része legyen, de milyen utak vezetnek ennek a célnak az eléréséhez, ez az egyik. Hollandiában, Németországban ezt a célt már elérték."

A találkozóra olyan településekről hívtak előadókat, ahol a mártoni örökséget ma is ápolják, köztük Olaszországból, Németországból, Szlovákiából és Lengyelországból.

Jeyaratnam Caniceus - Kempen, Németország
"Kempenben van Németország, de talán egész Európa legnagyobb Márton-napi felvonulása, 6000 diák és felnőtt vesz részt a kultusz ápolásában. A Szent Márton Egyesületnek is tagja vagyok, legfőbb feladatunk, hogy a szent kulturális örökségét, kultuszát életben tartsuk."

A kétnapos programban arról is szó esik, hogy lehet a 21. századi emberhez közel hozni Szent Mártont. A résztvevők sétát tesznek a szent szülővárosában, megtekintik a hozzá kötődő emlékeket.

2019. május 16.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében