Hírek

Szent Márton kórustalálkozó

2017. november 20., 16:33

Évek óta hagyomány, hogy nemzetközi kórustalálkozó zárja a Szent Márton Hetet Szombathelyen. Ezúttal egy horvátországi és egy tihanyi együttest látott vendégül Szombathely Szent Márton Kórusegyesülete.

Szent Márton kórustalálkozó

A Tihanyi Bencés Apátság Énekkarának koncertje nyitotta meg a Szent Márton Kórustalálkozót. A több mint húsz éve működő együttest többször láthatták már a szombathelyiek, de a Szent Márton-templomba először kaptak meghívást.

Varró Krisztina – karnagy, Tihanyi Bencés Apátság Énekkara
„Mi egy kicsit most kilógunk a sorból, megmondom őszintén, mert két héttel ezelőtt készült el a 4. lemezünk, és mi most teljesen arra készültünk, és abból a lemezanyagból hoztunk néhány darabot. Ez egy különleges stílusú, inkább a mai szerzők műveiből állítottuk össze.”

Nagyrészt anyanyelvi művekből állított össze egy csokorra valót a Horvátországból érkező vendégkórus. A nemcsak hazájában elismert karnagy elmondta: ő és a kórus több tagja is magyar felmenőkkel rendelkezik, ezért különösen örültek a meghívásnak. Szerinte ez jó alkalom volt arra is, hogy tovább erősödjön a két ország közötti kapcsolat.

A megjelenteket az Isten és a zene iránti szeretet köti össze. Ez hasonlít Márton hitvallásához - hangsúlyozta köszöntőjében Schauermann János plébános.

Schauermann János – plébános, Szent Márton templom
„Az ő feladata az volt, hogy az ember és az isten, az emberek között hidat verjen és segítse közöttük kialakítani a kapcsolatokat.”

A Szent Márton-templom 1989 óta ad otthont a kórustalálkozónak. A programot az önkormányzat is évről évre támogatja.

Takátsné Tenki Mária – elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
„A Szombathely Szent Márton Kórusa Egyesületnek kiemelt támogatása és kiemelt megbecsülése van a városunkban. Az önkormányzat a jogi-és társadalmi kapcsolatok bizottsága minden évben igyekszik figyelmet fordítani arra, hogy kellő módon tudjon az egyesület működni.”

A találkozó jó alkalom arra is, hogy a kórusok tapasztalatot cseréljenek, a közös éneklés pedig mindannyiuk számára lélekemelő.