Hírek

Szent Márton Ház

2018. november 12., 15:06

Krízishelyzetbe került családok számára alakított ki átmeneti szállást a Szombathelyi Egyházmegye az egykori herényi kisiskola épületében. A Szent Márton Ház tavaly év vége óta működik, jelenleg nincs is szabad férőhely. Szombaton tartották a hivatalos átadó ünnepséget.

Szent Márton Ház

Richard és felesége, Sharon gyermekeikkel hat hónapja érkezett Pakisztánból, azóta a Szent Márton Ház lakói. Azt mondják, hazájukban teljesen ellehetetlenült az életük. Lassan rendeződik a család helyzete: a gyerekek iskolába járnak, magyarul tanulnak, a szülők a karitásznál kaptak munkát.

Richard James
"Pakisztánban katolikusként nagyon nehéz az élet. Nyugodtan akartuk megélni a hitünket, ám erre ott már nem volt lehetőségünk, ezért jöttünk el. Itt állást és otthont kaptunk a karitásztól, amiért nagyon hálásak vagyunk. Szeretünk itt élni, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, rengeteg kedves és segítőkész ember vesz körül minket."

A korábban iskolaként, majd táncstúdióként működő Béke téri épület egy ideje már üresen állt. Olyan lakrészeket alakítottak ki, ahol családok és egyedülállók is otthonra lelhetnek.

Gaál Sándor - lelki vezető, Szent Márton Ház
"Bízunk abban, hogy az eljövendő időben sok embernek tudunk segíteni, azoknak akik leginkább rászorulnak, és ebben mint a ház elnevezése, Szent Márton is adja, az ő példaképe nagyon fontos számunkra."

A ház első lakója egy fiatal kameruni nő volt, aki várandósan maradt magára. Hazájában jogot tanult, cserediákként került Budapestre, decemberben Szombathelyen szülte meg gyermekét. (26:46) Azóta több Vas megyei egyedülálló személy és család talált itt átmenetileg otthonra, jelenleg is telt ház van.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
"Ez a ház egy átmeneti lehetőség azok számára, akik nem tudnak bekerülni az önkormányzat által fentartott családok átmeneti otthonba vagy máshová, akkor tudunk nekik a kezdeti nehézségekben segíteni, és igyekszünk őket útjukra bocsátani."

Az átadó ünnepségen a megyéspüspök elmondta: a kihasználatlanul álló egyházi épületek szinte kínálják magukat, hogy szállást nyújtsanak a rászorulóknak.

Székely János - megyéspüspök
"Az emberiségnek olyannak kellene lennie, mint egyetlen test. Ha az egyik tag szenved, a többi vele együtt szenved, ha az egyik tag örül, a többi vele együtt örül. Egymásnak tagjai vagyunk, testvérei vagyunk. Ez a ház egy kicsit ennek a jele, testvéreket, felebarátokat akarunk befogadni."

A közös imádságot követően a püspök megáldotta a házat, majd a lakók megvendégelték az avató résztvevőit, ízelítőt adva például a pakisztáni konyha remekeiből.