Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szent Kvirin vértanúságára emlékeztek szombaton

Adásban volt: 2017. június 13.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Perint patak partján található imádkozóhelyen, a mártír püspök emléktáblájánál a város, az egyházközösségek képviselői mellett zarándokok is elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Savariában halálra ítélték, majd malomkővel a nyakában a patakba dobták Kvirin püspököt, mert nem tagadta meg a hitét. A helyen, ahol a hagyomány szerint a testét partra vetette a víz, imádkozóhelyet alakítottak ki, és évről évre itt tisztelegnek előtte.

Kirner Antal Zoltán - plébános, Celldömölk
“Meghalt, a többi vértanúhoz hasonlóan, és lám, 1700 év után itt vagyunk, és emlékezünk rá. Sok uralkodóról azt sem tudják, hogy mikor uralkodott. Mondhatnánk egy bátor püspök vértanút pedig még a mai napig sem felejtünk el.”

A megemlékezésen - egy régi hagyomány felelevenítésével - rózsákat dobtak a Szent Kvirint elnyelő  patakba a fiatalok. A vértanú püspök áldozatvállalása a hit kitartó gyakorlására buzdít ma is - hangzott el az ünnepségen.

Csány Péter - szalézi plébános
“Ezzel a bátorsággal, ezzel a hihetetlen istenszeretettel és szolgálattal megerősödik a közösség, sőt, új megtérések is lesznek, látván, hogy itt valami halálon túlmutató nagy erő van hatalmon.”

Ötödik alkalommal indult útnak gyalog a soproni zarándokcsoport, hogy ezúttal is részt vegyen a  Kvirin búcsúnapja, június 4. alkalmából szervezett programokon. A két települést a szent iránti tisztelet köti össze. A balfi út mentén álló pihenőkereszt legendája is az egykori püspök mártíromságához fűződik.  

Payrits Ferenc - zarándok
Amikor Szent Kvirint elkapták, ő még láncba verve is osztogatta a kenyeret, amit a soproni polgároktól kapott, azoknak a katonáknak, akik majd őt vinni fogják Savariába Scarbantiából.

Szent Kvirin, vagy más néven Qvirinus, illetve Kerény a 3–4. század fordulóján a Római Birodalomnak a mai horvátországi Sisak városában volt püspök. A keresztényüldözések idején  elfogták, és felajánlották neki, hogy ha áldoz a római isteneknek, meghagyják életét, de nemet mondott, ezért kivégezték.Ereklyéje a Szombathelyi Egyházmegye megalapítása után került a városba. Ma a nevét viselő szalézi templomban található.

2017. június 13.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében