Hírek

Szent Kvirin emlékünnepe

2011. június 06., 14:54
Szent Kvirin püspökre emlékezett a város vasárnap. 303. június 4-én Savariában ölték meg a püspököt, miután nem volt hajlandó hitét megtagadni. Az 1930-as években Balogh Albin írt könyvet Szent Kvirinről, ennek reprint kiadását mutatták be a Városházán. Ágh Péter elmondta: a Magyar Posta novemberben Szent Mártonról szóló bélyeget jelentet meg.
Szent Kvirin emlékünnepe

A szalézi templom főoltárképe Szent Kvirin püspök vértanúságát ábrázolja. 303. június 4-én egy malomkővel a nyakában a Perint-patakba lökték, miután nem volt hajlandó hitét megtagadni és áldozatot bemutatni a császárnak. Szent Kvirin koráról, vértanúságáról, tiszteletéről írt könyvet még az 1930-as években Balogh Albin, amit reprint kiadásban jelentetett meg Szombathely. Ágh Péter a bemutatón kiemelte: fontos, hogy Szombathely Szent Márton, és Szent Kvirin kultuszát is ápolja.
Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében utalt rá: Szent Kvirin a kitartásnak és a keresztény hitvallásnak a példaképe. Tóth Endre régész beszédében azt mondta: kirakatperben ítélték halálra a püspököt.
A könyvbemutatót követően az Óperint utcai Szent Kvirin emléktáblánál folytatódott az ünnepi megemlékezés. Sill Aba Ferenc beszédében elmondta, Diocletianus császár azt a parancsolta a birodalom alattvalóinak, hogy a pogány istenek oltárán áldozatot mutassanak be.


Dr. Sill Aba Ferenc - szerzetes
A 300-as évek elején, főleg a városokban, jelentős keresztény közösségek éltek. Ők a császár rendelkezését hitük megtagadásával teljesíthették volna. Így sokan szenvedtek vértanúhalált, így Szent Kvirin sziszeki püspök is.
 
A megemlékezés végén civil szervezetek, egyházközségek, valamint a város képviselői koszorúkat helyeztek el a Szent Kvirin emléktáblánál.