MNB - 2
MNB

Hírek

Szent György-napi vásár

2019. május 06., 15:15

Szent György-nap alkalmából több mint két évtizede tárja szélesre kapuit a Vasi Skanzen. Az országos nagyvásárt a jeles naphoz kapcsolódó kézműves-bemutatók és színpadi programok színesítették.

Szent György-napi vásár

Sülnek a kolbászok, pirul a saslik. Kézműves és natúr termékek is várták a látogatókat a XXII. Szent György-napi vásáron. Jöttek az árusok az ország minden pontjáról, bár az esős, hűvös időjárás nem kedvezett nekik.

Horváth Sándor- intézményvezető, Vasi Skanzen
Szent György-nap, egy tavasz nyitó nap, az egyik klasszikus mondás az, hogy Szent György-naptól kalapáccsal se, ez azt jelenti, hogy kalapáccsal sem tudod visszaverni a füvet mert annyira hajt és nő. Magyarul, ha tetszik, nem tetszik akkor is már itt a tavasz a nyakunkon.

A forgatag központi témája a fémművesség volt. A látogatók bepillantást nyertek a kovácsok mindennapjaiba. Takács István több, mint ötven éve öregbíti a szakma hírnevét.

Takács István - díszítőkovács
„Kicsit változott az ötven évben, tehát annyi, hogy több gépünk van, finomabbak, modernebbek, de ugyan akkor még kézimunka az egész, az ütőgépekben, a kalapácsban van változás, ami jobb mint a régiek.„

A vásárba a Sóstói Múzeumfalu is meghívást kapott. Két mesterséget mutattak be.

Szabó Sarolta- igazgató, Sóstói Múzeumfalu
Az egyik egy rongybabakészítés, hiszen valamikor a gyerekeknek nem tudták megvenni a játékokat és hát saját maguk állították elő, illetve egy szövést mutatunk be szövőkereten, nyilván, hiszen erre van lehetőségünk. És hát nagy örömmel jöttünk és tettünk eleget a Vasi Skanzen meghívásának, hogy ezen a rendezvényen részt vegyünk.

A zord és szeles időjárás miatt a vasárnapi programok elmaradtak.