MNB
MNB - 2

Hírek

Szent György-napi vásár

2018. április 16., 13:48

Szent György jeles napja alkalmából több mint két évtizede tárja szélesre kaput a Vasi Skanzen. A kézműves vásáron népi iparművészek által készített tárgyakat kínáltak, kulturális programokkal és sok újdonsággal is várták a forgtagba érkezőket.

Szent György-napi vásár

Készül a kürtőskalács, vásárolják a házi készítésű disznóságokat. Kézműves és natúr termékekkel várta 21. Szent György-napi vásár az érdeklődőket. Minden évben kiemelt szerepet kap a kézművesség, most a fazekasságra és a keramikusságra irányult a figyelem.

Horváth Sándor - intézményvezető, Vasi Skanzen
„ Kumezcki Ildikó keramikus kiállítása nyílik meg a kerített házban, és mellette a kerített háznak a pajtájában a vasi vendég alkalmi kiállítóink, fazekasaink, úgy mint a Brodszky házaspár, Brodszky Feri és a Patona Teri, úgy mint a vönöcki Berta István és hát a kollégánk, Udvari Balázs aki ugye a jáki fazekasként ismert.”

A vásár ideje alatt a színpadon is zajlott a műsor, míg a területen többféle népi kézművességből tartottak bemutatót a  mesterek.

Sátori Zoltán
Hát ez egy hobbi részemről, ez fafaragás. Most egy mángorlót, a mángorló egy régi népi használati elem , amivel uvulát szokták egyenesíteni, nem vasalni, mert ugye nem vasaló ez, de ezeket a mángorlókat ami ki vannak díszítve, hímezni , kalocsaszegen hímezésnek nevezik az apró faragásokat, ezt ha ajándékba adja az ember valakinek akkor szokták.

Szent György a cserkészek védőszentje is. A cserkészcsapatok életvitelét is  megismerhették a látogatók. A hagyományőrző egyesületek nagyszabású lovas- és íjászbemutatókat, változatos haditornákat tartottak. A lovasok a kápolnától idultak, majd az elkerített versenypályán időre teljesítették a feladatot.

Tompa Ferenc - elnök, Magor Íjász Egyesület
“Több versenyfeladat volt. Volt lovas íjászat, aztán volt egy olyan feladat ami, végső soron kopjával ilyen korongokat, fém korongokat kellet ledöfni, ez mind ilyen ügyességi, aztán legvégül pedig szablyával , szintén ilyen kis, úgy mondom ilyen fa peckeket, ami úgy volt föltéve az állványra , illetve szintén szablyával ilyen korongokat kellett megdöfni.”

A szép időnek köszönhetően idén is sokan kilátogattak a skanzenbe, ahol sokféle kézműves áruból válogathattak.