Hírek

Szent György Lovagrend nyári egyetem

2014. július 22., 18:10

Egész Európából érkeztek lovagok a Szent György Lovagrend nyári egyetemére, Szombathelyre. Osztrák-magyar közös rendezésű az idei, immár 21. program. Idén először zajlik határon átnyúlóan a jórészt helytörténeti előadásokat felvonultató rendezvény.

Szent György Lovagrend nyári egyetem

Hat mozgalmas napra gyűltek össze a Szent György Lovagrend tagjai Vas megyében.

A szombathelyi megnyitón a város történelmét is felidézték.

Puskás Tivadar – polgármester
„Nyilván tudják, de megerősítem, hogy Szombathely az egyetlen olyan város a Kárpát medencében, amely 2000 éve folyamatosan lakott.”

A tanácskozás megnyitójának szónokai a helyszínt, az egykori Savariát is méltatták.

Kelemen László – ausztriai nagyprior, Alsóőr
„Rendünk névadójának, Szent Györgynek fejezhetjük ki tiszteletünket az által, hogy ilyen nagy múltú, és névadónk főbb jelenlétének idejére visszanyúló helyszínen találkozhatunk.”

Összesen 29 lovag és lovagdáma érkezett az idei nyári egyetemre.

Cseke László – kancellár, Visegrád
„A nyári egyetem egy kárpát-medencei magyar találkozóként működik, hiszen nagy örömmel köszöntöm itt a felvidéki, erdélyi, délvidéki, és nyugat-európai magyar társainkat is.”

Eddig jórészt Esztergomban tartották meg a nyári egyetemeket a lovagok.

Rónai András – nagyprior, Szombathely
„Ez a mostani 21. nyári egyetem annyiban különbözik a többiektől, hogy két egységet ölel fel: gyakorlatilag az Őrvidék, tehát Burgenland és Vas megye közös szervezése, még eddig ilyen nem volt. Mind a két területet próbáljuk minél jobban megismertetni az egyetem résztvevőivel.”

A határ menti szervezés okán egy határvédelemről szóló beszámoló nyitotta az előadások sorát.

Hende Csaba – honvédelmi miniszter
„A határ az a terület, amely elválasztja a népeket, a kultúrákat és a politikai berendezkedéseket. Egy olyan titokzatos hely, amelyen túl, mások élnek, akik annyi mindenben különböznek tőlünk.”

A lovagok a napokban bejárják egész Vas megyét és Burgenlandot. A rend tervei szerint, könyv formájában is megjelennek majd a hat nap alatt elhangzó helytörténeti előadások.