Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés

2010. április 08., 15:06
Vas megye 129 településén valósulhat meg néhány éven belül a szelektív hulladékgazdálkodás. A két pályázati fordulóból álló uniós projekt összköltsége közel kétmilliárd forint. A program első részére vonatkozó támogatási szerződést csütörtök délelőtt írták alá a felek.
Szelektív hulladékgyűjtés

A települések hulladékgazdálkodási feladatainak ellátására az érintett önkormányzatok közösen pályáztak uniós támogatásra.

Marton Zsolt - elnök, hulladékgazdálkodási társulási tanács
"130 település határozta el tavaly, hogy közös fejlesztési céljaik megvalósítása érdekében társulásba tömörülnek."

A Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztésére kiírt pályázat 1. fordulóján közel 80 millió forintot nyertek. A szükséges önerőt, 14 millió forintot pedig a társulás biztosítja. A pénzt az előkészítésre fordítják. Az Európai Unió jelentős összeggel támogatja a környezetvédelmi célokat.

Habi Péter - főosztályvezető, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
"Az operatív program 1400 milliárd forintról gondoskodik, ennek 1000 milliárd forintja a környezetvédelemben kerül ráfordításra. Ennek az 1000 milliárd forintnak a 10%-a, ami hulladékgazdálkodási célokat elégít ki."

A regionális hulladékgazdálkodási program keretében nagykapacitású válogató épül, bővítik a hulladékudvarok számát, és több szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítanak ki. Megvalósul a házhoz menő szelektív gyűjtés, és komposztáló edényeket is elhelyeznek majd. A bezárt települési hulladéklerakókat pedig rekultiválják.