Hírek

Szárazságra nagy esőzés

2018. május 15., 14:59

A májusi eső aranyat ér – tartja a régi mondás. A jelenlegi előrejelzések szerint a hónap végéig naponta eshet, így Vas megyében akár a 100 mm-t is meghaladhatja. Nagy szükség van a csapadékra a földeken, áprilisban ugyanis jóval kevesebb esett az átlagnál. Szombathelyen és környékén a 40 helyett mindössze 6-7 mm volt egész hónapban.

Szárazságra nagy esőzés

„Kemény a talaj, sok eső kell neki. Oyan mint a homok, itt a kezemben. Erre mondjuk, hogy szinte légszáraz a talaj”

Néhány napja még ilyen volt a talaj ezen a Szombathely környéki mezőgazdasági területen. Igaz, itt sokáig erdő állt, így a föld minősége nem a legjobb. A gazdálkodó mégis jó termésben bizakodik. Tavaly az őszi búza átlagtermése országosan 5,4 tonna volt. Póczik István aktívan részt vesz a fajtakísérletekben, így a 130 hektáros búzaültetvényen több fajtát is termeszt.

„3x36 szem”

Ennyi, azaz több mint száz szem lehet egyetlen elvetett magból. Ez egy német, bőtermő fajta, itt akár 10 tonna is lehet a hektáronkénti átlag – mondja a gazdálkodó.

Póczik István – gazdálkodó
„Magyar fajtát is tartok, van belőle 30 hektár, bízom benne. Az átlagot megint óvatosan terveztem, 6 tonnát írtam be magamnak, de bízom benne, hogy több lesz. Most nagyon kellene a csapadék, amiről beszéltem, mert száraz a talaj. Nem jó, ha egyszerre sok esik.”

Pedig májusban akár a 100 mm-t is meghaladhatja az előrejelzések szerint a csapadékmennyiség Vas megyében.

Farkas István – növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
„Itt Szombathelyen 6-7 mm-t mértünk áprilisban, és itt is 3-4 mm-t, tehát a gombabetegségek még nem ütötték fel a fejüket, viszont ahogy a gabonaállományok zárnak, speciális mikroklíma alakul ki alulról, és a gombabetegségek fellépése várható.”

A növényvédelmi szakember arra figyelmeztet, hogy a csapadék miatti hirtelen növekedés eredményeként a levelek összezárnak, ami kedvezhet a betegségeknek. Az esős periódusok után érdemes megvizsgálni az állományt, és ez alapján dönteni védekezésről.