MNB
MNB - 2

Hírek

Szakemberhiány

2015. május 19., 17:33

A megyei szakmunkásképzés, valamint a szakiskolai képzéssel összefüggő kamarai garanciavállalás volt a központi témája a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett sajtóreggelinek.

Szakemberhiány

Vas megyében, különösen a hiányszakmákban kritikus a szakmunkás ellátottság. Ez különösen a jármű-, a könnyűiparban és az egészségügyi szolgáltatásokban okoz gondot. Ezen a helyzeten kíván változtatni sajátos eszközeivel a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az egyik ilyen eszköz a szakiskolai kamarai garanciavállalás, amely a gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés elsődlegességének megerősítését és ezen keresztül a duális képzés kiszélesítését célozza meg.

Kovács Vince elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Ahhoz, hogy gyakorlati képzőhelyekre kerüljenek ki a fiatalok egy kvázi garanciavállalásra kell a kamara részéről, hogy ez a gyakorlati képzőhely megfelel-e az elvárásoknak. Megfelelő szakoktatóval rendelkezik, illetve megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy a fiatal oktatásához szükséges feltételeket biztosítani tudja, továbbá biztosítja azt is, hogy a tanuló tanulószerződést tud kötni”

Ez munkaviszonynak számít, aminek a későbbiek során van nagy jelentősége. A külső gyakorlati helyen a tanulók a szerződés alapján jelentős anyagi juttatásban is részesülnek, s ha jól teljesítenek, akkor akár munkaszerződést is kaphatnak.

Balogh Károly Zsolt főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„A garanciavállalás intézménye azért fontos, mert egy újabb eszköz a kamara kezében arra, hogy mind az iskolákat, mind a vállalkozókat arra ösztönözze, hogy tudatosan előre gondolkodva és a valós hiányt és a valós igényeket felmérve működjenek.”

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  a kamarai garanciavállalás eredményes megvalósítása érdekében akciótervet állítottak össze, amely időrendben tartalmazza a feladatokat.