Hírek

Szabóverseny

2019. február 22., 12:49

Az idén is megrendezi a Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója versenyt. A könnyűipari szakmák válogatójának ismét a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum oladi szakgimnáziumának ruhaipari tanműhelye adott otthont. Az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők a versenyre, hogy számot adhassanak tudásukról.

Szabóverseny

Többek között Pécsről, Kecskemétről, Békéscsabáról, Budapestről és természetesen Szombathelyről is érkeztek versenyzők a megmérettetésre. Összesen 17-en adtak számot gyakorlati tudásukról a női, férfi szabó és bőrdíszműves szakmát tanulók.

Mihálffy Aliz - szabó
"Hihetetlenül szeretek alkotni és ebben nagyon ki tudom élni magam és igazából csináltam már több ruhát is magamnak, nemrég varrtuk meg egyébként a szalagavatós ruhánkat is."

Eperjesi Lilla Mónika - bőrdíszműves
"Most egy táskát kell összeállítanunk egyébként, amit még szívesen el is hordanánk Nagyon szeretem ezt a szakmát és ezért vagyok most itt a Szakmasztáron."

A szombathelyi kétnapos verseny csütörtökön kezdődött, de a tankönyvi törzsanyagból vett feladatokhoz képest pénteken gördülékenyebb volt a munkavégzés.

Bukvai Albertné - gyakorlati oktatásvezető, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum
"Jobban teljesítettek a gyerekek, akik tanműhelyekből jöttek, mint akik duális képzésben vállalkozásnál vannak. Ugye ott a cég profiljának megfelelően tanulnak jobbára a gyerekek, az iskola pedig komolyan kötődik óraszámban s minden egyébben a kötelező tanítandó tananyaghoz."

A verseny elnöke az ország egyik legismertebb divattervezője, S. Hegyi Lucia volt, aki szerint a versenyzők tudása, munkáiknak szakmai színvonala elmarad a tavalyi eredményektől.

S. Hegyi Lucia - divattervező
"A gyakorlati óraszámok - ahhoz, hogy jobban tudjanak, gördülékenyebben, hatékonyabban dolgozni - egy kicsit kevés volt, tehát úgy látjuk több volt az elmélet és a gyakorlatra kevesebb idő jutott. Látjuk a feladatok mellett, hogy hogyan oldották meg és annak a minőségéből látjuk ezt."

A márciusi budapesti Szakmasztár versenyre 4 női, 3 férfi szabó, valamint 3 bőrdíszműves szakmát tanuló diák jutott tovább.