MNB
MNB - 2

Hírek

Spórolás és adóemelés

2020. november 18., 17:43

Költségvetési megszorítás és építményadó-emelés lesz a járvány okozta gazdasági visszaesés, valamint a kormányzati elvonások következménye Szombathelyen. Horváth Attila kedden este Facebook-videóban tájékoztatott a helyzetről, és a tervezett lépésekről. Az alpolgármester Hende Csaba országgyűlési képviselő közbenjárását kérte a kormányzatnál, hogy ne kelljen a városnak jövőre szolidaritási adót fizetnie.

 

Spórolás és adóemelés

A járvány és a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állítják Szombathelyt - fogalmazott videóüzenetében Horváth Attila. Az iparűzési adóbevétel várhatóan 1,8 milliárd forinttal csökken, és a városnak 2,7 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetnie jövőre. A gépjárműadó, a ki nem fizetett szolgáltatások és az egyéb elvonások összesen 3,8 milliárd forintot vesznek ki a szombathelyiek zsebéből - mondta az alpolgármester. Az önkormányzat előtt két lehetőség áll, az egyik a spórolás.

Horváth Attila - alpolgármester
"Egy olyan költségvetési rendelettervezetet készítettem munkatársaimmal, amelyben a város, a városi intézmények és cégek több mint 2 milliárd, azaz több mint 2000 millió forinttal kevesebből gazdálkodnak, mint az előző évben. Ez egy nagyon fájdalmas, és nagyon nehéz megszorítás lesz."

A másik lehetőség az adóbevételek növelése, úgy, hogy az ne terhelje a szombathelyi lakosokat, kis- és középvállalkozásokat: az 1000 m2-t meghaladó alapterületű ingatalnok esetében jelentős építményadó-növekedést írnak elő. Nemény András polgármester hivatalos levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a jövő évre vonatkozóan engedje el a szolidaritási adót. Ha ez a kérés teljesül, haladéktalanul és visszamenőlegesen törlik az adóemelést. Horváth Attila kérte Hende Csaba közbenjárását is, hogy a városnak ne kelljen szolidaritási adót, a szombathelyieknek pedig Hende-adót fizetniük.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"A miniszterelnök nem tud adókat elengedni. Az adókat az Országgyűlés állapítja meg. A szolidaritási adó nem a kormány bevétele, hanem azon települések között kerül felosztásra, amelyeknek jóval kisebb az iparűzési adóbevétele. Vagy nincs tisztában Horváth Attila és Nemény András az alapvető jogi fogalmakkal, vagy nagyon is tisztában van, de megpróbálja az embereket félrevezetni. Kér valamit, ami nem lehetséges, aztán ujjal mutogat arra, aki a lehetetlent nem intézte el. Az Országgyűlés sem tud olyan döntést hozni, ami Szombathely szolidaritási adóját engedi el, az összes többié meg megmarad. Az adótörvények települések kiemelése nélkül mindenkire egyaránt hatályosak."

Hende Csaba hozzátette: Puskás Tivadar 13 milliárd forint feladatokra lekötött, és 3 milliárd forint szabadon felhasználható pénzeszközzel adta át a város vezetését, egy év elteltével pedig már megszorításokra és adóemelésre van szükség. Híradónknak Horváth Attila elmondta: a kormány bármit megtehet, ha igazán segíteni akar Szombathelynek, kormányzati támogatást is adhat. A 13 milliárd forint a városi alkalmazottak fizetése és a TOP-projektek fedezete volt, egyéb többlet nem állt rendelkezésre, csak miután Nemény András aláírta a Schaeffler-cégcsoporttal az ingatlan adás-vételi szerződést, ezzel tudják kihúzni ezt az évet - fűzte hozzá az alpolgármester.