Hírek

Spatulából kishajó

2010. október 15., 11:02
Orvosi spatulából rendeztek kézműves versenyt a Hefele Menyhért Szakképző Iskolában. A felső tagozatos általános iskolások számára első ízben meghirdetett vetélkedőnek feltehetően lesz folytatása, hiszen a szervezők azt tervezik, hogy a jövőben hurkapálcából kell majd olyan hidat építeniük a diákoknak, amely egy adott terhelést is kibír.
Spatulából kishajó

Hogy mi mindent lehet egy marék orvosi faspatulából építeni?  A Reményik Sándor Általános Iskolába járó hatodikos fiúk: Beni, Zoli és Józsi például egy bárkát készített. A versenyt komoly felkészülés előzte meg.

Sárközi Benjamin - Reményik Sándor Általános Iskola
"Mind a hármunkat érdekli ez a munka, és készültünk sokat technika órán."

A Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói kedvencüket, Spongya Bobot készítettek spatulából a kötelező kishajón kívül.

Nagy Bálint - Zrínyi Ilona Általános Iskola
"Sokat gyakoroltunk, eléggé összeszokott csapat vagyunk."

A fantázia persze nem ismert határokat, a hintától a szélmalmon át a csónakig születtek alkotások.

Fodor István - Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakközépiskola
"Nem titkolt szándékunk, hogy így próbálunk kedvet csinálni a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak. Éveken át volt már kistéglából makettépítő verseny, ám az túl költséges volt."

A spatula ellenben olcsó és jól munkálható. A versenyző diákoknak összesen három óra állt rendelkezésükre, hogy a gyógyászati segédeszközből elkészítsék alkotásaikat.

Tóth Árpád - szaktanár, Hefele Menyhért
"Egyszerű eszközökkel dolgoznak, fúró, ragasztó olló és ezekből hozzák létre a nagyszerű dolgokat ez sikerélményt jelent."

A versenyben az első helyezésért járó díjat a Reményik, másodikat a Zrínyi, harmadikat a Derkovis Általános Iskola alkotói vitték haza. Különdíjas a Bercsényi csapata lett az első spatula-építő versenyen.