Hírek

Sokak számára munkával telt az év utolsó napja

2016. január 04., 17:19

Szilveszter délelőttjén Puskás Tivadar polgármester felkereste a 24 órás szolgálatot ellátó mentőket és közterület-felügyelőket, akiknek idén is bőven akadt dolguk újév hajnalán.

Sokak számára munkával telt az év utolsó napja

A közterület-felügyelet irányítóközpontjában a nap 24 órájában figyelik a városban utcáit, tereit pásztázó kamerák képeit. Ha baj van, a reagáló egység hamar a helyszínre érkezik. A rendszer 2014. január elseje óta működik, a tapasztalatok kedvezőek.

Varsányi Péter - igazgató, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"Az esetszámok csökkentek, az emberek tudatában elterjedt, hogy a térfigyelő kamerák hol helyezkednek el, a szabálysértések, közterületi szabálysértések száma jelentősen csökkent, a preventív hatása nem vitatható."

Az irányítóközpontban dolgozók mellett szilveszterkor két járőrpáros teljesített szolgálatot a közterületeken. Puskás Tivadar szerint fontos, hogy az év utolsó napján gondoljunk azokra is, akik a biztonságunkra vigyáznak.

Puskás Tivadar - polgármester
"Mindannyian csak úgy tudunk biztonságban lenni, ha a megfelelő szervek és szervezetek ezt megadják és biztosítják. Ezek közé tartoznak a mentők és a közterület-felügyelet munkatársai is."

A polgármester arról is beszélt, hogy jövőre tovább bővül a térfigyelő kamerarendszer.  

"Ha kinagyítjuk, akkor Vas megyét lehet rajta látni."

A mentőszolgálat diszpécserközpontjában délelőtt még nyugalom volt.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ
"Természetesen egyfajta ünnepváró hangulata van az ünnepi szolgálatnak, de lényeges különbség nincsen. Ugyanúgy készenlétben kell állni, és ha menni kell, ugyanúgy érvényes a gyors kivonulás, hogy mielőbb tudjunk segíteni azon, aki rászorult."

Szilveszterkor kétszer annyi riasztás futott be a mentőkhöz, mint egy átlagos napon: száznál is több esethez vonultak, köztük 16 ittas embert és egy pirotechnikai eszköz okozta könnyű sérülést láttak el.