Hírek

Sok a bizonytalanság, hogy karantén idején mikor jár, és mikor nem táppénz a munkavállalóknak

2020. november 20., 18:59

Nem jár táppénz a külföldről hazatérőknek elrendelt karantén idejére, és például abban az esetben sem, ha a szülő akkor marad otthon 12 évnél idősebb gyermekével, amikor az iskola elővigyázatosságból küldi haza a diákot. Sok a bizonytalanság a munkavállalók és a munkáltatók körében is, épp ezért fontos, hogy egyeztessenek egymással – mondta el a híradónknak nyilatkozó munkajogász.

 

Sok a bizonytalanság, hogy karantén idején mikor jár, és mikor nem táppénz a munkavállalóknak

Ha valaki beteg, akkor az orvos táppénzre veszi. Közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat esetén a tisztifőorvos értesíti a háziorvost, aki ekkor 7-es kóddal igazolja, hogy a munkavállaló keresőképtelen állományba kerül. Táppénz ebben az esetben is jár az érintettnek.

Verbovszki Enikő – ügyvéd, munkajogi szakjogász
„Figyelni kell arra, ha valaki külföldről hazatér és nem hatósági karanténban van, akkor nem jogosult táppénzellátásra. Sem munkabért, sem táppénzt nem kap, és ilyenkor nagyon fontos ilyenkor arra is figyelni, hogy szünetel a társadalombiztosítottsága. Tehát még egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell.”

Nem jár táppénz a 12 évnél idősebb gyermek jogán a szülőnek, ha az iskola pusztán elővigyázatosságból kéri, hogy maradjon otthon. A munkavállaló ilyenkor szabadságot kérhet, ha az nincs, akkor otthoni munkavégzést, esetleg csökkentett munkaidőt. Ez esetben nem veszik el a biztosítottsága. A szakjogászt sokan keresik fel a karantén miatti keresőképtelenséggel összefüggő kérdésekkel. A Vasutasok Szakszervezetének területi képviseletének vezetője azt mondja, ők már a márciusban kihirdetett veszélyhelyzet elején tisztázták a lehetőségeket.

Németh Tamás – területi képviselet vezető, Vasutasok Szakszervezete
„Megállapodtunk abban, hogy elbocsátás, részmunkaidő, fizetés nélküli szabadság, ezek a vasúton belül nem lesznek, a dolgozókat keresetveszteség nem fogja érni. A kormány kijelentette, hogy a közösségi közlekedésnek menni kell, így a vasútnak is, sőt az utascsökkenés ellenére nagyobb szerelvényeket közlekedtetett a vasút, tehát hosszabb vonatokat, hogy minél jobban elférjenek az utasok, ne legyenek annyira közel.

A pandémiás helyzet mindenkitől nagyobb odafigyelést és a munkáltatók és munkavállalók közötti együttműködést igényel. A dolgozónak kötelessége jelezni munkahelye felé, ha tüneteket észlel magán vagy közvetlen környezetében. A munkáltatónak pedig biztosítania kell a szükséges védőfelszereléseket.