Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Semmelweis-ünnep a kórházban

Adásban volt: 2018. július 4.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

200 éve született Semmelweis Ignác, az "anyák megmentője", aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. Születésnapja, július elseje 1992 óta a magyar egészségügy napja. Ez alkalomból ünnepséget tartottak, és elismeréseket adtak át a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban.

(Ide netről szedjetek le légyszi képet a Semmelweisről, plusz Garzuly előadásából lehet projektoros képeket tenni, köszi!)
Semmelweis Ignác 1847-ben jött rá, hogy a medikusok terjesztik a gyermekágyi láz kórokozóját azzal, hogy kesztyű nélkül boncolnak, majd végeznek vizsgálatokat élő betegeken. Miután kötelezővé tette a klóros kézmosást, jelentősen csökkent a halálozások száma a szülészeti klinikán. (00:25) Életműve szerepel az UNESCO Világemlékezet Listáján, munkásságáról több könyv íródott, a világ számos városában szobra áll – emlékeztetett köszöntőjében Márkus Béla, a kórház Tudományos Bizottságának elnöke. (3:00) Semmelweis bécsi éveiről Garzuly Ferenc patológus főorvos tartott előadást, majd a hagyományok szerint átadták a kórház legmagasabb kitüntetéseit.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
„Demokratikus döntések eredményei, mindig több jelölt van, nehéz dolga van a bizottságnak, de az biztos, hogy most is, ahogy eddig is, jó helyre kerültek ezek a díjak.”

(3:38) Idén az Év orvosa díjat Lóderer Zoltán érdemelte ki, aki 2015 óta vezeti a sebészeti osztályt. Ez idő alatt teljessé tette a daganatsebészeti profilt, magas minőségű, széleskörű munkát végez.

Lóderer Zoltán – osztályvezető főorvos, Általános-, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály
„Mindenképpen nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ezt a díjat megkaphattam, és mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy a sebészet team-munka. Jót tenni, és a betegek érdekében jó dolgokat tenni csak csapatban lehet.”

(3:54) Év szakdolgozója címmel tüntették ki Horváth Tímea osztályvezető ápolót.

Horváth Tímea – osztályvezető ápoló, Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály
„Törekszem a legjobb kapcsolatra, az empátiára, a kollégáim elfogadására, megértésére, a betegek elégedettségére, hogy az osztály minél jobb színvonalat tudjon teljesíteni.”

(4:17) Az Év gazdasági és műszaki dolgozója címmel ezúttal Pulainé Benczik Tímea munkáját ismerték el, aki 15 éve dolgozik a kórházban.

Pulainé Benczik Tímea – osztályvezető, Munka-, Bérügyi és Humánpolitikai Osztály
„Köszönettel és alázattal fogadom ezt a kitüntető címet, amit a kórház vezetése idén nekem ítélt, és úgy tekintek rá, mint kis kollektívánk, a munka-bérügyi osztály elismerésére, hiszen csak egy jó csapattal tudunk sikeresen működni.”

Kitüntették a Kiváló orvosokat, szakdolgozókat és dolgozókat, valamint kilencen részesültek főigazgatói dicséretben. A díjazottakat jövő csütörtökön Medicina című magazinműsorunkban részletesebben is bemutatjuk.

2018. július 04.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében