MNB
MNB - 2

Hírek

Saját számítógépeinkkel is segíthetünk a koronavírus kutatásában

2020. április 01., 22:00

Csatlakozott a koronavírus elleni harchoz az ELTE Savaria Műszaki Intézet: közel száz számítógép üzemel éjjel-nappal, hogy kapacitásaik rendelkezésre álljanak a kutatáshoz. A Stanford Egyetem kérte a Folding@home projekt keretében önkéntesek segítségét, hogy felgyorsítsák a koronavírussal kapcsolatos kutatásokat.

Saját számítógépeinkkel is segíthetünk a koronavírus kutatásában

Andó Mátyás - intézetigazgató, Savaria Műszaki Intézet, ELTE-SEK
“Amikor a vírushelyzet miatt be kellett zárni az egyetem kapuit a hallgatói előtt, akkor az első feladatunk az volt, hogy átálljunk a digitális oktatásra, majd további feladatunk, hogy a felszabadult termelési kapacitást - ami most a számítógépeinket jelenti - egy olyan cél érdekében átalakítottuk, illetve beállítottuk, hogy világszinten tudjuk támogatni a vírus elleni küzdelmet.”

Ezeken a gépeken jól látszik, ahogy a tudósok dolgoznak: ez a Stanford számítási felhője.

“Lehet látni, hogy ez 12 órája dolgozik, ez egy kisebb projekt, ezen egy órája dolgozik, és lefoglalnak számítási kapacitást.”

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók rendelkezésére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen. A folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe csatlakozhat a netező.

Bak Árpád - intézetigazgató-helyettes, Savaria Műszaki Intézet, ELTE-SEK
“Megadtunk egy kódot, ELTE SMI néven fut a mi projektünk, és ha valaki megadja ezt a kódot, ez a 248721 team ID, akkor az ő számítási kapacitása is ehhez a csapathoz csatlakozik, és akkor a szombathelyi számítási közösség létrejöhet.”

A feladatot nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek százezrein. Lehet látni a böngészőben, hogy most éppen a vírus fehérje felépítését vizsgálják. A megosztott számítási felhő rendszerhez csatlakozott az ELTE több hallgatója is - otthoni számítógépével. Orbán Tamás hisz a közösség és a csapatmunka erejében. Ő két gépen is működteti a szoftvert.

“......Így, közösség által felajánlott számítási kapacitás mennyisége a világ két legnagyobb szuperszámítógépének teljesítményével egyenértékű, ami eléggé magas. Én is itt a saját gépemet és az egyetemtől kölcsön kapott számítógépet is futtatom, egyelőre jó eredménnyel.”

A gépészmérnöki szak jelenleg kihasználatlan 60 számítógépe, azaz összesen közel 320 GB memória állt a víruskutatás szolgálatába.