MNB
MNB - 2

Hírek

Roma Kulturális Nap

2019. április 08., 14:30

Horgolt mesefigurákból és babákból nyílt kiállítás a Roma Kulturális Nap keretében a Berzsenyi-könyvtárban. Az intézmény idén 5. alkalommal szervezett programot a roma önkormányzattal együttműködve: a kiállításmegnyitó után a pécsi Gandhi Gimnázium tevékenységével és az általuk szervezett országos roma mesemondó verseny tradíciójával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Roma Kulturális Nap

A gyerekek kedvencei ezek a mesefigurák, amelyeket Rácz Gyöngyi babakészítő speciális japán technikával horgolt. Évek óta születnek a keze alatt az eleinte a gyerekei által inspirált, majd megrendelésre készülő játékok, köztük az egyedi tervezésű, barna fonalból horgolt, színes ruhadarabot viselő cigány babák.  

Rácz Gyöngyi - festőművész, babakészítő
Úgy gondoltam, hogy megnézem az interneten, hogy léteznek-e cigány babák az interneten, és nem találtam olyat, ami esztétikus lenne, tehát inkább ilyen karikatúra jellegű babákat találtam, és úgy gondoltam, hogy ez elég sajnálatos dolog, mert 05:42 a játékon keresztül a gyerekek sok mindent tanulhatnak, például egymás elfogadását, és önmagunk elfogadását 05:50

A kiállítás megnyitóján Koczka Tibor alpolgármester a roma önkormányzat sikeres kezdeményezéseit, köztük a herényi festőtábort említette, Nagy Éva könyvtárigazgató pedig az előző évek roma rendezvényeit idézte fel.  A kulturális nap a pécsi Gandhi Gimnázium bemutatkozásával folytatódott. Ők szervezik például az országos cigány mesemondó versenyt, ahol minden alkalommal kerülnek elő addig ismeretlen történetek.

Jakab Natália - romológus, igazgatóhelyettes, Gandhi Gimnázium
A cigány meséknek nagyon fontos szórakoztató, de konfliktusfeloldó szerepe is van. Általában felnőttek mesélték egymásnak és a mai napig is inkább felnőtteknek szóló mesékről beszélünk, persze a tündérmesék világa is nagyon fontos, ami sokszor keveredik modern elemekkel, ami nagyon érdekessé teszi ezeket a meséket. 01:05

A Gandhi Gimnázium jelentős szerepet vállal a roma tradíciók továbbörökítésében - az iskolában cigány népismeretet, beás és romani nyelvet is oktatnak, és hagyományőrző együttest működtetnek. Diákjaik többsége az érettségi után is folytatja tanulmányait.