Hírek

Rendkívüli ülést tartott a szombathelyi közgyűlés csütörtökön

2019. május 16., 15:33

Erre azért volt szükség, mert több korábbi döntés újratárgyalását kérte a polgármester. A nyilvános ülésen három előre tervezett és egy aznap felvett napirendi pontot vitattak meg.

Rendkívüli ülést tartott a szombathelyi közgyűlés csütörtökön

Elsőként az önkormányzati szervezeti és működési szabályzat módosításának ügyéről volt szó. A polgármester és a Fidesz-frakció szerint lassítaná, nehezítené az ügyintézést, ha a javaslat szerint változna a hatáskörmegosztás a bizottságok és a közgyűlés között. Nemény András, az Éljen Szombathely frakcióvezetője ezzel szemben úgy vélte, éppen a közgyűlés nyilvánossága lenne a garancia a hatékonyabb munkának, hiszen így a választópolgárok is jobban tájékozódhatnak. Az új többség szeretné továbbá azt is, ha minden hónap utolsó csütörtökén lenne az ülés, így tervezhetőbben dolgozhatnának a képviselők. A rendeletet végül 11 igen-szavazattal elfogadták.

Tárgyaltak a képviselők a városnévhasználatot szabályozó rendelet módosításáról is. A baloldal szerint aggályos, hogy politikai célokra használja a Szombathely nevet egy magánkiadású sajtóorgánum, amelyet nemrég a címlapon hozott képek miatt a további jogsértésektől is eltiltottak már. Nemény András kiemelte, hogy ez a lakók megtévesztése, hiszen sokan a város lapjának hiszik. Illés Károly alpolgármester úgy vélte, hogy csak politikai véleményt fogalmazott meg az újság, erre pedig az alaptörvény is lehetőséget ad. Ipkovich György bizottsági elnök felvetette, hogy pontosítani kellene a névhasználati engedély kiadásának feltételrendszerét. A javaslatot a közgyűlés végül elfogadta.

Harmadik napirendként a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. által kérvényezett tagi kölcsönről vitáztak a képviselők. Ennek eredményeként végül 30 millió forintot szavazott meg a közgyűlés a Kft. számára azzal a kikötéssel, hogy az összeg felhasználásához a felügyelő-bizottság szignója kell. Továbbá felhatalmazták a polgármestert hogy 10 napon belül folytasson tárgyalásokat a Haladás képviselőivel az illetékes minisztériumban a 297 millió forintnyi kormányzati támogatás megfelelő felhasználásáról.