Hírek

Régóta húzódik, idén megvalósulhat a velemi alkotóház felújítása

2020. január 10., 14:07

Fél évtizede tervezik már a velemi alkotóház felújítását, a megvalósítás azonban többször is eltolódott. A felmerülő problémákat azonban - úgy tűnik - mára elhárították, és 90 millió forintból idén megújulhat az épület.

Régóta húzódik, idén megvalósulhat a velemi alkotóház felújítása

Így néz ki most belülről a velemi alkotóház. Az egykori Stirling-villa közel százéves, kívül-belül ráfér már a korszerűsítés - ezt már öt éve tervezik. Az épület tulajdonosa az állam, de a település használja az ingatlant, turisztikai célokra - a szombathelyiek számára is jól ismertek az itteni táborok, programok.

Bakos László - polgármester, Velem
“A község szempontjából nagyon fontos, hogy létrejöjjön ennek a beruházásnak a megvalósítása, kulturális szempontból megújuljon, a többi középülettel egységesen.”

Gencsapáti, Cák, Lukácsháza és Velem a megyei hivatallal közösen 160 millió forintot nyert egy turisztikai pályázaton “Barangolás a megyei értékek mentén” címmel. Ebből fedezik majd a Stirling-villa és környezete megújítását.

Balázsy Péter - megyei jegyző, Vas Megyei Kormányhivatal
“Itt lesz egyébként az áteresz, amelyen keresztül meg tudjuk majd közelíteni az ingatlant, és innentől lesz megközelíthető az egész terület, és itt lesz majd egy akadálymentes parkoló.”

A patak fölött új bejárót alakítanak ki. A beruházás egyik legnagyobb akadálya ugyanis az épület megközelíthetősége volt: az eddig, évtizedek óta használt szolgalmi utat nem használhatták az építkezéskor. A korszerűsítés terveit többször is át kellett alakítani, ezért csúszik a megvalósítás.

Balázsy Péter - megyei jegyző, Vas Megyei Kormányhivatal
“Most ott tart a folyamat, hogy a végleges műszaki dokumentáció el fog készülni, az utolsó módosítások most vannak folyamatban, és a következő napokban, hetekben fog indulni a közbeszerzési eljárás, a szükséges módosítási kérelmek beadásra kerültek a Magyar Államkincstár felé, tehát a befejezési határidő kitolásra kerül, és abban bízom, hogy év vége felé, a gesztenyeünnepre már el fog készülni az épület felújítása.”

A villa és a terület korszerűsítése bruttó 90 millió forintba kerül majd, ebbe a villa földszintjének rendbetétele, és a gépészeti, energetikai felújítás tartozik bele. A munkálatok a tervek szerint tavasszal kezdődnek.