Hírek

Reggeli csúcsforgalom

2019. december 05., 14:35

Stúdióbeszélgetést szervezett televíziónk néhány hete a város közlekedéséről. Szakemberek elemezték a kritikus helyzetet. A reggeli és a délutáni csúcsforgalomban ugyanis szinte leáll a közlekedés. Esetenként harminc negyven percet is ülünk a dugóban, ez egy kisváros esetében nem kevés. Stábunk ma reggel hétkor ült autóba, megmutatjuk, milyen a reggeli csúcs.

Reggeli csúcsforgalom

A reggeli gyors készülődés után autóba ültünk és elindultunk az iskolába. A város egy külső városrészéről, Szentkirályról tartunk a város felé. Sok család teszi meg reggelente ugyanezt az utat, vannak, akik 10-12 kilométerről is járnak dolgozni, iskolába, óvodába. Elsőként a vonat okoz fennakadást. A vasúti átjárónál sokat várunk.

Aztán néhány körforgalom, jelzőlámpával felszerelt kereszteződés, kamionok, buszok, és rengeteg autó mindenhol. Nagyon sötét van reggelente, de a közvilágítást korán lekapcsolják, szinte örülünk, hogy alig járnak biciklivel, bár a Rumi úton ez bizony nem is veszélytelen vállalkozás.

Aztán csak elérünk az iskoláig, mindenki igyekszik az intézmények előtt megállni, de nem a lustaság miatt, hanem mert máshol távolabb sincs több parkolóhely. A szakemberek szerint lámpák összehagolása, a kölcsönös udvariasság, vagy a tömegközlekedés ésszerűbb fejlesztése lehetne a megoldás. Jövő héten Szombathely Ma magazinunkban újra foglalkozunk a témával.