Hírek

Régészet közelről

2020. október 07., 15:41

Nyílt napot tartottak a séi Malomi-dűlőben zajló tervásatáson, az érdeklődők közelről megnézhették, hogyan folyik a kutatás. A feltárás egy osztrák-magyar pályázati programban valósul meg, amelynek célja a régészeti lelőhelyek turisztikai látványossággá alakítása. Eddig újkőkori edénytöredékek és kőeszközök kerültek elő.

 

Régészet közelről

Pattintott kőeszközöket vehettek kézbe, és magát az eljárást is kipróbálhatták az iskolások a Savaria Múzeumban kedden délelőtt.

"A lényeg az, hogy a két sík lap hegyesszögben találkozzon, és nagyjából a peremére üssünk."

Ez a nap a régészetről szólt, a csoportokat az ArcheON pályázati program keretében fogadták az állandó kiállítás őskori termében. Hogyan tértek át az emberek a vadászó-gyűjtögető életmódról a növénytermesztésre? Melyik gabonaféléből mit készítettek? (4:05) Hogyan használták a sarlót? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a fiatalok.

"Ez egy bronzkori belsődíszes talpas tálnak a töredéke."

Délután a Sé határában zajló ásatásra várták az érdeklődőket. A Malomi-dűlőben nyitottak egy kutatószelvényt a régészek, ahonnan 7000 éves edénytöredékek és kőeszközök kerültek elő.

Suri Andor
"Mire számítasz, mit fogsz itt látni? Sok agyagcserepet és edényt."

Takács Lajosné
"Egyszer már eljöttem erre kerékpározni, idejöttem kíváncsiskodni, és mondták, hogy értékes leleteket találnak, ilyenen még nem vettem soha részt, és gondoltuk, akkor eljövünk."

A séi újkőkori lelőhely világszerte ismert, a 70-es években körárokkal kerített neolit település nyomaira bukkantak itt. Agyaggal tapasztott házak maradványai, nőalakot formázó idolok is előkerültek.

Kolonits László - régész, Savaria Múzeum
"Az ásatást megelőzte egy geofizikai kutatást, aminek az eredményeképpen abban reménykedtünk, és talán igazunk is van, hogy itt egy ház részletét fogjuk tudni megfigyelni. A szelvényünk már most sok meglepetést hozott, hogy rengeteg kőeszköz került elő, amire itt nem számítottunk."  

Hat lelőhelyet tárnak fel a régészek a határon átnyúló pályázati programnak köszönhetően Vas megyében és Dél-Burgenlandban, amelyeket aztán turisztikai élménycsomag segítségével mutatnak be az érdeklődőknek. A programra 600 ezer eurót sikerült nyerni, négy együttműködő partner dolgozik együtt két éven át.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Most lehetőséget adunk arra, hogy bárki belepillantson, megnézze, hogyan készítenek elő egy ásatást, milyen kutatási eszközök állnak rendelkezésre, a mai modern technika már sok segítséget ad. Később azokat a leleteket, amiket feltárnak, bemutatjuk a nagyközönségnek, és turisztikai csomagokat szeretnénk építeni rá."

Mivel a járványhelyzet miatt több közösségi programjuk is elmaradt, a projektet fél évvel hosszabbra tervezik.