Hírek

Püspökségi pályázat

2012. május 08., 18:05

Több mint 1 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést tervez a Szombathelyi Egyházmegye a várossal és a megyei Kormányhivatallal közösen. A pályázatot tegnap nyújtották be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A támogatás a beruházás értékének 95 százaléka lehet, s ha elnyerik, újjáépülhet többek között a Püspöki Palota lebombázott szárnya.

Püspökségi pályázat

A mai napig csonka a késő barokk Püspöki Palota egyik szárnya, amely 1945-ig éppolyan volt, mint a másik épületrész. Az egyházmegye évek óta tervezi újjáépítését, ehhez most az Új Széchenyi Terv pályázatán remélnek támogatást.

dr. Veres András megyéspüspök
A 2. világháborúnak egy tátongó sebe még mindig ez, hogy a Püspöki Palotának ez a lebombázott része nem épülhetett újjá, ugyanakkor az is tény, hogy a város számára is egy fontos épület a Püspöki Palota ezen része, hiszen itt múzeum van most is, a megmaradt részen.

Az elképzelések szerint az újjáépítendő részt egybenyitnák a meglévő szárnnyal, így látogathatóvá válna egyebek mellett a díszterem és a könyvtárszoba is. A tervek már elkészültek. A földszinten fogadóhelyiséget alakítanának ki, az emeleten pedig egy előadóterem kapna helyet.

"Egy olyan busznyi, 50-60 főt tudunk leültetni, és ott vetítés lesz. Egyrészt a házat röviden bemutatjuk, illetve Szent Mártonnal kapcsolatban a város dolgait, ugye ez már a Szent Márton projektben van benne, azzal kapcsolatos vetítések lesznek."

Ha sikerül támogatást nyerni, a város történetéről egy interaktív honlap és egy kétórás film is készül, olyan virtuális barangolásra alkalmas háromdimenziós modellek segítségével, amelyek akár egy telefonnal a város adott pontjaira rávetíthetők.

dr. Puskás Tivadar polgármester
Nagyon lényeges és fontos, hogy a látogató ide érkezve a szombathelyi, savariai történetet egészen a kétezer évvel ezelőtti kezdetektől egészen napjainkig végignézhesse, megláthassa.

A fejlesztés részeként felújítanák a Székesegyház tornyát, restaurálnák a templom szobrait és kőpárkányait, és tataroznák a Smidt Múzeum homlokzatát. Az összesen több mint 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés 2014 végére valósulhat meg.